Zaměstnanecké benefity

12. září 2016

Co vlastně jsou zaměstnanecké benefity? Jaké jsou nejčastější benefity? A proč jsou důležité? Odpovídal finanční poradce společnosti Partners Lukáš Škopek.

Pomocí benefitů působí zaměstnavatelé na své stávající a případné budoucí zaměstnance. Benefitem může být cokoli, na co má zaměstnavatel peníze a co by se mohlo zaměstnancům líbit. Vždy je dobré, aby byl spokojený zaměstnavatel i zaměstnanec.

Nejčastějšími benefity jsou vzdělávání zaměstnanců, mobilní telefon, pitný režim, stravenky, více dovolené než zákoníkem práce stanovaené 4 týdny, práce z domova. Z finančních produktů patří příspěvky na životní a penzijní spoření.

Penzijní připojištění

Zaměstnavatel nesmí určovat, u jaké společnosti má mít zaměstnanec své penzijní připojištění. Přispívat může až 30 000 korun ročně na jednu smlouvu.

Lukáš Škopek

Životní pojištění

V tomto případě může zaměstnavatel trvat na tom, že bude přispívat pouze na konkrétní smlouvu u konkrétní pojišťovny. Pokud bychom smlouvu chtěli ukončit předčasně třeba kvůli tomu, že zaměstnavatel na moji smlouvu přispívat nebude, je dobré se poradit nejprve s odborníkem, protože to může být velmi nevýhodné.

Odvysílané díly si můžete poslechnout v našem archivu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio