Znaménka si nechte zkontrolovat každé dva roky

27. listopad 2015

Podzim a zima jsou ideálním obdobím pro nápravu nedostatků naší pleti, které má na svědomí slunce, hormony, a nebo také náš věk. Jak je odstranit nebo alespoň minimalizovat, vysvětlovala hlavní lékařka Dermatologického oddělení Kliniky rodinného zdraví a krásy Esthesia, Karolína Kykalová.

Skvrny v obličeji

Skvrny v obličeji můžou být od slunce, od slunce v kombinaci s hormony, nebo jde o stařecké skvrny. Podle doktorky Kykalové je nejprve potřeba určit, že jde o skvrnu a ne o zhoubný nádor. „Sluneční a stařecké skvrny odstraňujeme laserem a jde to většinou jednorázově. Zákrok je bolestivý, ale dá se vydržet,“ ujišťuje doktorka Kykalová. Hormonální skvrny se pak odstraňují chemicky a jejich odstraňování je nebolestivé. U všech typů skvrn, které odstraníme, je nutné užívat fotoprotekci, tedy chránit pleť před sluncem, jinak hrozí, že se skvrny vrátí.

Mateřská znaménka

„Znaménka se mají kontrolovat jednou za dva roky, v některých případech častěji a doporučuji tuto prevenci nezanedbávat,“ říká doktorka Kykalová. Odstraňovat ale není nutné a vhodné všechna znaménka, pouze ta potencionálně nebezpečná. „A v žádném případě neplatí pověra, že když se vyndá zdravé znaménko, tak z něj pak vyplyne zhoubné onemocnění,“ říká Karolína Kykalová. Možností odstranění znamének je opět několik, jde to například skalpelem nebo laserem.

Chloupky v obličeji

Chloupky se odstraňují postupně. Nejlépe se odstraňují tmavé chloupky, horší je to se světlými. „Epilační laser je metoda číslo jedna, není to bezbolestné, ale pod dohledem odborníků má svoje výsledky,“ vysvětluje Karolína Kykalová. Je to prý bezpečná procedura, při které se nenaruší povrch kůže. "Je tam regenerace 15 – 20%, tak se pak doporučuje klientům dojít si znovu jednou za rok na laser," radí dermatoložka. Vysokovýkonné lasery se podle ní mohou aplikovat po celém těle.

Problematická pleť

"Na problematickou pleť máme velké množství řešení. Léčíme akné v různých stádiích a vždy je potřeba ušít léčbu na míru. Nedoporučujeme příliš často používat mechanický peeling. Máme léčebné preparáty, které se často používají v kombinacích, jsou to přípravky z lékárny, existuje ale i přístrojová léčba," vysvětluje doktorka Kykalová.

Poslechněte si všechny poradny o nedostatcích pleti v iRádiu.

autoři: Ivana Navrátilová , jku
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.