7 pražských kaváren, kde se dobře sedí a pije kvalitní káva

Už potřetí se Václav Müller vydal na cestu po pražských kavárnách a jak zjistil, je jich zase o něco víc. Nové baristy a kavárníky často spojuje jedna věc. Ať s předchozí praxí, či bez ní, své malé podniky otevírají z touhy nabízet tu nejkvalitnější kávu protože, jak mnozí z nich zdůrazňují, skutečně dobré espreso umějí udělat málokde. Naštěstí míst pro milovníky kávy stále přibývá.

Vinohradský podnik Al Cafetero samozřejmě není žádným nováčkem. Manželé Gregorovi otevřeli před sedmi lety a podle slov Karla Gregora, je právě Al Cafetero jedním z prvních podniků, které odstartovaly „novou vlnu“ kavárenského podnikání. Co to znamená? Jde většinou o menší kavárničky s nevelkým počtem míst, kde o kávu jde až v první řadě. Majitelé jsou lidé zasvěcení, o produktu, který nabízejí, hodně vědí a zákazníkům umí poradit. Používají různé sofistikované technologie, jako například speciálně překapávanou kávu v zařízení zvaném vacuum pot. Co do druhu, stále více je ve specializovaných kavárnách nabízena stoprocentní arabika. Jiní kavárníci ale tak ortodoxní nejsou a přiznávají, že jejich arabiky obsahují i trochu robusty. Pan Gregor má navíc jednu vlastní specialitu: Nesnese, aby si hosté kazili pravou chuť jeho vynikající kávy, proto u něj nedostanete cukr, ani mléko.

Můj šálek kávy

Majitelé jedné pražské pražírny měli šťastný den, když před třemi lety, ve správný čas, otevřeli v Karlíně přízemní prostory domu v Křižíkově ulici. Snad už od prvního dne tam měli nabito a tento stav trvá dodnes. Náhodní kolemjdoucí často jen smutně koukají. Rádi by si v proslulé kavárně objednali, ale většinou jim milá obsluha sdělí, že mají všechna místa rezervovaná. Majitelé s tím prý zatím nehodlají nic dělat. Chcete-li si tedy užít pohodu v Mém šálku, určitě si udělejte rezervaci. A jedna výstraha pro kuřáky – ani na zahrádce se nekouří. Vyjma jednoho malého stolečku s popelníky.

Čtěte také

Havran Café

Vchod do Havran Café v Praze 8

Trochu jinou filozofii vyznávají majitelé jednoho z nejnovějších podniků. Karlínský Havran na Sokolovské třídě nabízí především pohodu, a to i pro maminky s dětmi. V zadní místnosti je totiž malý dětský koutek. Kávu mají dobrou, ale nesoustředí se jen na ni. Chloubou Havrana jsou domácí koláče, quiche, nebo i polévka. Podávají se tady také snídaně, včetně domácích vajíček. A proč právě Havran? Inspiraci básní E. A. Poea nečekejte. Havran je přezdívka z mládí pana kavárníka.

Kaldi fresh coffee bar

Kdybychom začali u názvu, tak tady bude zřejmé, že pánové vysílají jasný signál. Kdo ví, co je Kaldi, tuší, že v úplně čerstvém podniku na Albertově to myslí s kávou docela vážně. Kaldi byl legendární etiopský pasák koz, který vypozoroval jistou euforii u zvířat, okusující keře kávovníku. Tak to prý všechno začalo. Mladí muži z Prahy si dali závazek, že jejich káva bude natolik dobrá, že vyvolá euforii u zákazníků. Pomoci by jim k tomu měla i vlastní pražička. Zatím jsou jen kousek za startovní čárou.

Čtěte také

Třikrát klasika

Svoji kvalitu prokázaly podniky, které zůstávají na svém místě řadu let. Už v roce 1993 založil knihkupec Filip Písařovic s přáteli knihkupectví s kavárnou. Řehoř Samsa v pasáži Lucerna, vchod z ulice V Jámě, je už přes dvacet let zárukou jak dobré kávy, tak i kvalitní literatury v kouzelném prostředí, ve společnosti zajímavých a často i výjimečných lidí.

Knihkupectví a kavárna Řehoř Samsa - za barem Filip Písařovic

Čas prověřil i Dobré trafiky. Jednu najdete v Korunní, druhou na Újezdě. Majitelé i koncept jsou však stejní. Dobrá trafika propojuje obchod s tabákovinami, kavárnu, galerii i svým způsobem koncertní sál. Uvnitř si kuřáci nezapálí, na zahrádce ano. Je to přece jenom trafika. Co se kávy týká, té nabízejí manželé Fritzovi celou škálu. Zajímavé je, že mezi záplavou arabik najdete i dvě robusty. Ochutnejte, určitě stojí za to. Jenom pozor, robusta obsahuje v jedné porci zhruba čtyřikrát více kofeinu než arabika!

Kdybyste zatoužili po něčem „jiném“ ohledně zařízení a designu kavárny, zajděte do vinohradské Kaaby. Pro kavárenské povaleče přímo povinnost. Až se ocitnete v pokojíčku z 60. let, hezky se zaboříte do originálních křesílek, uvidíte, že od stolečku s matným černým sklem se vám nebude chtít zvedat.

Jednotlivé díly seriálu Prahou křížem krážem z pražských kaváren si můžete poslechnout v našem audio archivu.

Spustit audio