Centrum prahy ovládl festival m3 - Umění v prostoru

Loňský první ročník festival m3 - Umění v prostoru v Karlíně sklidil nečekaný úspěch. Organizátor projektu, sochař Čestmír Suška a studio Bubec si tentokrát pro umístění instalací vybrali 16 stanovišť v samotném centru Prahy. Umělci z Česka i zahraničí se na festival připravovali celý rok a svá díla tvořili přímo pro dané místo.

„Lokality pro každý ročník pečlivě vybíráme. Chceme zkoumat vždy jednu část Prahy v soustředěnějším výrazu. Umělci tedy přímo reagují na to co se v daném místě děje, nebo tam schází. Například Antonis Pittas použil pro instalací na Náměstí Franze Kafky podstavce od soch, které stály na veřejných prostranstvích a byly zrušeny. Vznikla tak věž z historie města. Pittas také na věž umístil bronzovou klipsu s papírky, na které mohou kolemjdoucí psát vzkazy," vysvětluje ředitel festivalu Čestmír Suška.

Festival m3 - Umění v prostoru potrvá až do 30. září a veškeré informace najdete na http://www.festivalm3.cz/CZ.html

Antonis Pittas Věž ze zapomenutých vzpomínek, náměstí Fr. Kafky
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.