Další pražské kavárny, v kterých se nebudete nudit

Nástup kávového byznysu třetí generace před zhruba pěti lety byl strmý a trend stále pokračuje. Václav Müller vybral několik podniků, které vznikly od podzimu 2016 a velmi rychle si našly své návštěvníky.

Cafe Letka

Liberální Praha 7 je svými kavárnami proslulá, ale jestli má někdo pocit, že by to už snad stačilo, může po návštěvě Letky snadno změnit názor. Exteriér podniku, klasický městský dům z konce 19. století stojící mezi Letenským náměstím a Technickým muzeem, splývá zcela nenápadně s okolím.

Ve chvíli, kdy vstoupíte dovnitř, zaujme vás dekorace. Při prvním pohledu nechápete, jestli jsou stěny obloženy mramorem, nebo jestli nejde jen o sofistikovaně otlučenou omítku. A stejně tak další výzdoba přiměje hosta neustále se rozhlížet a hledat nějaký zajímavý objekt.

Samotné místo má zajímavou historii. Už v době první republiky tam byla klasická kavárna. Tu noví majitelé přeměnili v hospodu IV. cenové skupiny, kam prý rádi chodili studenti herectví ze sousedního Pidivadla. A teď to je Cafe Letka, území maminek s batolaty, ale i mladíků s perfektně zastřiženými plnovousy a s pohledy zabořenými do digitálních jablek, v půlce nakousaných.

Kavárna Letka, interiér

Momoichi – Vinohrady

V současné době není vůbec snadné dělat něco úplně jinak než konkurence. Ovšem Momoichi v Římské ulici, jen pár set metrů od budovy Českého rozhlasu, se to zjevně daří. Majitel Lukáš Kubín je vystudovaný japonolog a jeho snem bylo vytvořit v Praze podnik, který by kulturu výjimečné země Dálného východu co nejvěrněji přiblížil místním. Hlavní roli zde hraje rovnoměrná nabídka čaje a kávy. V Evropě ojedinělá steampunková metoda přípravy generuje také velmi osobitou a odlišnou chuť kávy. Dalo by se říct, že se blíží k chuti čaje. Momoichi je rozhodně jedním z nejoriginálnějších pražských podniků posledních měsíců.

Výzdoba v kavárně Momoichi

Čtěte také

Choco Cafe

Na počátku byl sen manželů Hurtových otevřít si kavárnu. K tomu připojili lásku k čokoládě a Choco Cafe bylo na světě. V provozovnách na Betlémském náměstí nebo jen o pár metrů dál v Liliové ulici najde mlsný návštěvník přes padesát druhů horkých čokolád i pevných čokoládových tabulek.

Choco Café

Přestože je toto nebe všech sladkomilných labužníků přímo v historickém jádru Prahy, majitelé prý necílí na turisty ze zahraničí, naopak rádi by si vybudovali stálou domácí klientelu. „Máme tady směsi různých druhů čokolád, ale i jednodruhové nebo, pro skutečné gurmety, čokolády podle jednotlivých druhů plantáží. Chuť se může velmi lišit podle přírodních podmínek, ve kterých kakaový strom roste,“ vysvětluje a láká spolumajitelka Alexandra Hurtová.

Kavárna Vnitroblock

Vnitroblock

Kruh se uzavírá a jsme opět v sedmé městské části. Holešovice oplývají vnitrobloky, skladišti a dalšími nevyužitými prostory. Skupina mladých podnikatelů se rozhodla jeden takový přeměnit k obrazu svému. Kavárna by ovšem ale byla málo, přidali proto i butikový obchod. Poměrně velký prostor má i zázemí pro tanec a další kulturní vyžití. I zde, podobně jako v Letce, interiér zaujme něčím osobitým.

Na atmosféru kaváren se můžete naladit při poslechu odvysílaných reportáží v našem archivu.

Bella Vida Café, interiér
Kavárna Vnitroblock
Výhled z kavárny Bella Vida
Spustit audio