Divadlo na Vinohradech hlídají sedmimetroví andělé

Divadlo na Vinohradech, novorenesanční budova se secesními prvky, stojí na náměstí Míru už 111 let. Málokdo zvedne oči a všimne si, že se nad průčelím na pylonech tyčí Statečnost s mečem a Pravda se zrcadlem. Mohutné sochy andělů a mezi nimi erb Královských Vinohrad. A ve sklepě divadla si ještě chvíli pobude ocelová konstrukce, která donedávna zvedala jeviště. Pro divadlo ji v roce 1927 vytvořil František Křižík. Budovu opustí asi až při velké rekonstrukci, která se plánuje na nejbližší léta.

Budova naší přední činoherní scény byla postavená roku 1907 podle návrhu architekta Aloise Čenského. Alegorické postavy andělů byly vytvořeny podle návrhu Milana Havlíčka. Soutěž na vytvoření sousoší tehdy vyhrál právě tento mladý sochař. Svými monumentálními rozměry (výška téměř 7 metrů, váha 36 tun) sochy patří mezi největší umístěné na budově u nás.

Pro balustrádu hlavního průčelí vytvořil sochař Bohumil Kavka čtyři polopostavy: personifikace Tragédie, Baletu, Opery a Komedie. V 50. letech, kdy se Městské divadlo na Královských Vinohradech změnilo na Divadlo Čs. armády, měly být tyto sochy nahrazeny plastikami partyzánů a vojáků. K realizaci nápadu naštěstí nedošlo.

V letech 1921 až 1923 jako dramaturg v divadle pracoval Karel Čapek. Působili zde Hugo Haas, Antonie Hegerlíková, Jaroslav Marvan, Rudolf Hrušínský, Vlastimil Brodský, Miloš Kopecký, Radoslav Brzobohatý, Jiřina Jirásková, Jiřina Bohdalová a mnoho a mnoho dalších známých hereckých jmen. Současným ředitelem divadla je herec a režisér Tomáš Töpfer. Uměleckým šéfem Juraj Deák a šéfdramaturgem Jan Vedral.

Sedmimetrové sochy andělů, Pravda se zrcadlem a Statečnost s mečem
Ocelovou konstrukci ke zdvihání jeviště pro divadlo navrhl František Křižík
Divadlo na Vinohradech stojí na pražském náměstí Míru už 111 let
Spustit audio