Hlídají Pražský hrad a nejen ten. Na návštěvě u vojáků Hradní stráže

Kdo někdy navštívil Pražský hrad, nemohl je minout. Vysocí, pečlivě upravení, v dokonale padnoucí uniformě. Vojáci Hradní stráže jsou nepřehlédnutelní. Kromě areálu Hradu hlídají i okolní zahrady a zámek Lány. Zabezpečují a organizují také vojenské pocty, třeba při státních návštěvách nebo nástupních audiencích velvyslanců.

Běžný den začíná v učebně

Před každou službou je potřeba probrat novinky a případné změny, proto se vojáci setkávají právě v učebně. K dispozici je jim podrobný model Pražského hradu i zámku Lány. „Po učebně jdou potom na praktický nácvik. Ti, co jdou na Hrad, nacvičují slavnostní střídání. Ti, co jdou do zahrad a do Lán, mají nácvik např. zadržení narušitele střeženého prostoru, poutací techniky atd.," popisuje mluvčí Hradní stráže Jiří Havel. Plně ustrojeni a ozbrojeni nastupují vojáci do služby v poledne při slavnostním střídání stráží na I. nádvoří Pražského hradu. To je také oblíbenou turistickou atrakcí. K uniformě patří i okované boty, takže střídání směn nemůžete přeslechnout. Za deště a sněhu je však pochodování slušný výkon, což potvrzuje i Jiří Havel: „Kombinace kovu, hladké dlažby, ledu a vody občas způsobuje to, že nám vojáci upadnou."

Střídání stráží je každou hodinu nejočekávanější turistickou atrakcí na Pražském hradě

Fotomodelem snadno a rychle

Pro mnoho lidí jsou vojáci Hradní stráže součástí vzpomínek na Prahu, fotku s nimi má snad každý turista. U vchodů do areálu Hradu jsou tzv. ČPS neboli čestná pevná stanoviště, tedy strážní budky. Sloužit čestnou stráž znamená stát v pozoru hodinu. I když vojáci působí jako sochy, pohnout se v určitých situacích můžou. Denně se setkávají s nejrůznějšími reakcemi turistů, některé vyžadují pevné nervy. Tahání z budky, šťouchání a jiné ataky nejsou výjimkou. Že jste překročili určitou mez vám dají členové Hradní stráže jasně najevo. „Upozorňujeme ránou, protože naše puška je zespodu kovaná, takže lidé se většinou leknou. Pokud jsou opravdu hodně neslušní, tak můžeme zavolat velitele stráže a on okamžitě vysílá hlídku," vysvětluje Vladimír Stehlík, který tu slouží už čtyři roky.

Čtěte také

Žádný piercing, tetování nebo kosmetické vady na viditelných místech

Vladimír Stehlík (vpravo) slouží u Hradní stráže už 4 roky

Hradní stráž má na své členy specifické požadavky a nedostane se sem jen tak někdo. Takže kromě dobré fyzické zdatnosti, krátkých vlasů a výšky mezi 178 a 188 cm musí být voják bez piercingu, tetování i kosmetických vad na viditelných místech. Pro strážní službu nesmí mít dokonce ani dioptrické brýle, ale to snadno vyřeší čočky. Hradní stráž má v současné době 10 vojákyň, takže to platí i pro ženy. A jestli můžete některou z nich vidět na čestné stráži? Momentálně ne, ale není to tak dávno, co tam sloužily. Výbava každého nováčka vyjde na 100 tisíc korun a výcvik jim dá rozhodně zabrat. Nejčastějším zraněním jsou prý pochroumané prsty na noze, úder okovanou částí zbraně se totiž ne vždy povede.

Uniformy - každý den jako ze škatulky díky žehlícímu maratonu

Uniforma musí být vždy perfektní. Vedoucí krejčová Soňa Adamcová a mluvčí Hradní stráže Jiří Havel

V sídle Hradní stráže najdete i místnost plnou uniforem, kde syčí žehlička. Denně chodí do služby 70 - 80 vojáků a přesně tolik uniforem tu během dopoledne připravují. „Musí se nejdřív zkontrolovat veškeré knoflíky, šití a zapošívání nohavic, aby to bylo v pořádku. Potom se vezme žehlička a celá uniforma se musí vyžehlit," popisuje vedoucí krejčová Soňa Adamcová. Díky této žehlicí posilovně jsou vojáci vždy perfektně oblečeni. Uniformy navrhoval v roce 1990 výtvarník Theodor Pištěk, a tak už jsou léty prověřeny. V zimním období nosí Hradní stráž tmavě modrou variantu, kterou doplňuje vlněný kabát s límcem z nutrie. V létě se převléká do bledě modré.

Do služby nejen se zbraní, ale i s hudebním nástrojem

Od roku 1991 funguje na Pražském hradě také orchestr. Členy Hudby Hradní stráže uslyšíte hrát každý den při slavnostním střídání stráží na I. nádvoří. „Hrajeme tam skladby, které kdysi složil a věnoval Hradní stráži Michael Kocáb. Jako přítel prezidenta Václava Havla. A jsou v tom i skladby od Karla Bělohoubka, dlouholetého šéfdirigenta Ústřední hudby Armády a hudebního skladatele," vyjmenovává trumpetista František Svejkovský. Se svými kolegy hudebně doprovází i otevírání zahrad v letním období a samozřejmě všechny protokolární akce. Repertoár mají široký, od baroka až po Beatles, jazz a pop. Ač hudebníci, pořád jsou vojáky, takže i jich se jednou za čtvrt roku týkají povinné střelby.

Odvysílané díly si můžete poslechnout v našem archivu.

Část členů Hudby Hradní stráže, zcela vpravo trumpetista František Svejkovský
Matyášova brána je vchodem do areálu Pražského hradu už jen pro vojáky, turisté tudy pouze vycházejí
autor:
Spustit audio