Jaká je budoucnost Smíchova? Místo bývalého nákladového nádraží vyroste nová městská čtvrť

20. prosinec 2017

Bývalé nákladové nádraží Smíchov by mělo najít nové využití. Na dvacetihektarovém území totiž vznikne nová městská čtvrť. Konkrétnější plány a budoucí podobu celého projektu přibližuje výstava v Centru architektury a městského plánování. Na pozemcích vyroste nová zástavba určená pro bydlení, základní škola a také administrativní část s kancelářskými budovami. To vše bude propojovat více než kilometr dlouhá pěší zóna.

Součástí expozice jsou dva modely nové čtvrti a jejího okolí, projekce s příběhem vývoje celého území na 25metrovém plátně a díky virtuální realitě si jednu z ulic můžou návštěvníci sami projít. "A podívat se, jak budou vypadat i ty jednotlivé domy, které tam budou stát. Protože to je ta část, která je nejvíce definovaná. Tam proběhla architektonická soutěž, v ní uspělo 7 architektonických ateliérů, které tam navrhly celkem 23 domů," vysvětluje kurátor výstavy Adam Gebrian.

Velké změny nastanou i v dopravě, vlakové nádraží na Smíchově by v budoucnu mělo sloužit i autobusům a parkování. "Momentálně probíhá jednání všech zúčastněných stran, jak zařídit to, aby v jednom místě bylo kapacitní stání pro autobusy a mohlo se tak přesunout z místa Na Knížecí. Ale zároveň, aby se zvýšila i kapacita pro tzv. park and ride. Že sem můžete přijet autem, zaparkovat a přestoupit právě na metro nebo na vlak," popisuje Adam Gebrian. Zatím se hledá vhodné řešení, uvažuje se např. o přestřešení stávajících kolejišť.

Do návrhu nové čtvrti mohli svým názorem zasahovat i obyvatelé Smíchova. Přáli si především více zeleně, což se v projektu nakonec opravdu odrazilo. Došlo k rozšíření ulic, ve kterých tak vzniklo dost místa pro stromořadí. Výstava Smíchov City: od nádraží k nové čtvrti bude v CAMPu k vidění až do konce ledna. www.facebook.com/camppraha

Model, který ukazuje širší okolí nové čtvrti
Projekce na 25metrovém plátně ukazuje podobu bytových domů, které navrhlo celkem 7 architektonických kanceláří
Součástí výstavy jsou dva modely nové čtvrti a jejího okolí
Výstava Smíchov City: od nádraží k nové čtvrti​ představuje projekt z mnoha pohledů
Spustit audio