Jako krajina z Cesty do pravěku vypadá rokle Housle v Lysolajích

Housle, hluboký kaňon v pískovcových skalách, najdete na severozápadním okraji hlavního města, v Lysolajích. Neobvyklý přírodní úvar vyhloubila během tisíciletí voda v pískovcích. Je tu dobře patrná geologická stavba krajiny. Na starohorních břidlicích leží mnohem mladší pískovce druhohorního, křídového moře. Občas v nich objevíte zkameněliny nebo doupata ráčků. Na konci údolí je jeskynní výklenek. Při procházce Houslemi vás překvapí, jak často a náhle se tu mění flóra i fauna.

Území dnešních Lysolají patří k oblastem s prastarým osídlením. Dočasná sídliště měli v okolí už před nějakými 30 tisíci lety (ale dost možná ještě dříve) „lovci mamutů“. Žily tu kočovné tlupy, živící se lovem srstnatých nosorožců, pravěkých koní či už zmíněných chobotnatců.

O vsi Lysolaje se asi poprvé psalo v souvislosti s králem Přemyslem Otakarem I., který ji v 1. polovině 13. století daroval kapli svatého Václava na Pražském hradě. V roce 1968 byly Lysolaje připojeny k Praze, dnes tvoří samostatnou městskou část. Naučná stezka Housle byla vybudovaná v roce 2012. Má 10 zastávek, mezi které patří Zázračná studánka, Sad, Divadlo nebo právě Přírodní památka Housle. Stezka končí ve skalním amfiteátru.

Přírodní památka Housle v Lysolajích
Sad v Houslích je sbírkou odrůd, které se pěstovaly před sto lety
Ráčci vytvářeli dlouhé systémy chodeb, uvnitř vypreparované trubičky je zkamenělina malé ústřice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.