Jedinečný suterénní prostor, místo pro tvorbu i výstavy, to je sdílený ateliér a galerie Meet Art

Ne každý mladý umělec má místo, kde může nerušeně tvořit. Proto ve Vršovicích vznikl sdílený ateliér a galerie Meet Art. Petra Němce a Ondřeje Michálka suterénní prostor okouzlil a vytvořili tu místo pro tvorbu i setkávání. Jedním z cílů je totiž i budování komunity, kterou spojuje láska k umění. „Nám přišlo, že všechny ty ateliéry a obecně skupiny umělců jsou hodně uzavřené veřejnosti. I mladým umělcům, kteří by se do toho rádi dostali, rádi by nějak začali. A my jim s tím chceme pomoct," vysvětluje Ondřej Michálek.

Sdílený ateliér nabízí kvalitní zázemí, k zapůjčení jsou stojany a další vybavení, k dispozici je kuchyňka i chill out zóna. Za měsíční poplatek získají umělci nepřetržitý přístup a mohou zde tvořit kdykoli. Každý člen ateliéru se podílí na jeho fungování a pořádají se tu společné výstavy nebo různé workshopy. Pravidelnou akcí je také figurální malba. „Je dobrovolné vstupné, může přijít úplně kdokoli a nějakou dobu se tady kreslí podle živého modelu. Rozdáváme k tomu i víno. Jde hlavně o to se sejít, chvilku si zakreslit a poznat nové lidi," popisuje Petr Němec. www.meetart.cz

Sdílený ateliér Meet Art je otevřený všem
Suterénní prostory ateliéru jsou plně vybavené
autor:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.