Kaple Betlémská, to není jen příběh Jana Husa

3. červenec 2015

Kdysi v ní promlouvali populární kazatelé. Její příběh je napínavý a plný zvratů. Dokonce na spoustu let zmizela z tváře města a později byla obnovena. Řeč je o kapli Betlémské. Osudy této památky, její zajímavosti a také osobnosti, které tam v minulosti působily, jsme vám přiblížili v seriálu Prahou křížem krážem.

Betlémská kaple patří neodmyslitelně ke Starému Městu. Řadu let ale na jejím místě stály kůlny a později dokonce činžovní dům. V 80. letech 18. století se totiž nacházela v tak špatném stavu, že úřady rozhodly o jejím stržení. Na své obnovení čekala poměrně dlouho, až do poloviny minulého století.

Rekonstrukce se ujal architekt Jaroslav Fragner a využil při tom dochované části historického zdiva. „Obnova kaple dopadla dobře, protože architekt byl dobrý. Mohl z toho být i jakýsi památník předchůdců komunismu, kdyby se do rekonstrukce pustil někdo nezodpovědný,“ ohlíží se do 50. let 20. století historik Jan Blahoslav Lášek.

Kaple Betlémská se stala aulou ČVUT, kde se konají promoce a koncerty

Betlémská kaple dnes slouží Českému vysokému učení technickému v Praze, stala se jeho aulou. „Konají se tu promoce i různé koncerty, kaple má velice dobrou akustiku. K výročí upálení mistra Jana Husa se koná ekumenická bohoslužba,“ říká průvodkyně v kapli Betlémské Marie Pešková.

Čtěte také

Památka je také otevřena pro turisty. Mohou si prohlédnout interiér kaple a Dům kazatele, který je součástí budovy.

Významní kazatelé

Duchovní a jejich pomocníci tady v minulosti bydleli. Kněží měli možnost ze svého zázemí v patře sejít po schodech přímo na kazatelnu. Před vstupem na ni je vidět zbytek původního prahu, na který nás průvodkyně upozorňuje. Spolu s ní se díváme do prostor kaple okénkem ve dveřích kazatelny. „Vešlo se sem až tři tisíce posluchačů. Všichni stáli, nebyla zde žádná místa k sezení,“ dodává Marie Pešková, když líčí éru slavných kazatelů.

Podzemí kaple Betlémské

Kaple v 90. letech 14. století vznikla proto, aby tu Pražané mohli poslouchat kázání v češtině. Zhruba deset let v ní působil mistr Jan Hus, po něm Jakoubek ze Stříbra a jiní významní kazatelé. Krátký čas po roce 1611 spravovala chrám Jednota bratrská. Potom reformní tradici ukončila bitva na Bílé hoře.

To všechno a také jak dál pokračoval příběh kaple Betlémské, prozrazuje cyklus Prahou křížem krážem. V něm jsme se mimo jiné prošli Domem kazatele a navštívili jsme podzemní prostory pod kaplí.

Sedmidílný seriál jsme v premiéře vysílali v týdnu od 2. do 8. února. Poslechněte si ho v našem audio archivu.

autor: Jan Zítka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.