Kino Brouk si založila parta nadšenců, promítají filmy, které jinde neuvidíte

Konferenční sál v budově VZP Na Perštýně 6 se dvakrát měsíčně mění v místo promítání filmů. Dříve zde sídlilo Kino Perštýn, dnes tyto prostory slouží nezávislému Kinu Brouk. Jeho historie je jednoduchá, parta filmových nadšenců se rozhodla rozšířit své obývákové promítání, a tak vznikl spolek Art Brouk i stejnojmenné kino. Název zvolili jak jinak než podle svého oblíbeného snímku, Brouk je totiž americká bizarní komedie z roku 2002 o tom, jak může smrt obyčejného hmyzu ovlivnit chod světa.

Kino Brouk funguje v sále Na Perštýně od listopadu 2016. Klasické hlediště tu ale nenajdete, uspořádání je spíše kavárenské, sedí se na židlích u stolků. Cílem je promítat zásadní a kvalitní snímky, které v jiných kinech neuvidíte. "Vybíráme je podle různých měřítek. Buď tedy filmy, které jsou zásadní v historii filmu. Nebo filmy festivalové, které nejsou tolik vidět v klasických kinech. Ve chvíli, kdy jich máme vybraných třeba pět, tak pak děláme hlasování v naší soukromé skupině na Facebooku, kde jsou lidé, kteří organizují Kino Brouk," vysvětluje Iva Břečková.

Spektrum diváků je široké, Kino Brouk se snaží vycházet vstříc i cizincům a k českých filmům dávat anglické titulky. Rezervaci na jednotlivá představení provedete snadno přes Facebook, sál má kapacitu asi 100 lidí. www.facebook.com/www.kinobrouk.cz

V budově už dříve sídlilo Kino Perštýn
Kino Brouk promítá filmy, které už v jiných kinech nejsou k vidění
Klasické hlediště v Kině Brouk nenajdete
autor:
Spustit audio