Kubistický nábytek a porcelán nebo byt Josefa Sudka – navštivte expozice Uměleckoprůmyslového muzea

Český kubismus v domě U Černé Matky Boží, výstavy fotografií v komorní Galerii Josefa Sudka na Úvoze nebo expozice Barokní umělecké řemeslo ve Schwarzenberském paláci na Hradčanském náměstí. Uměleckoprůmyslové muzeum vystavuje na několika místech Prahy. Oběhněte je, než se po rekonstrukci otevře hlavní budova muzea.

Ta byla postavena v letech 1897 – 1900. Budovu v neorenesančním stylu navrhl architekt Josef Schulz. Až půjdete okolo, zvedněte zrak a všimněte si alegorií uměleckých řemesel, které na fasádu vytvořili sochaři Bohuslav Schnirch a Antonín Popp. Řemesel tkalcovství, košíkářství, vyšívání a krajkářství, zlatnictví a klenotnictví, platnéřství, zámečnictví, a dalších objevíte nad přízemními okny. Na fasádě nad okny druhého patra uvidíte taky reliéfy se znaky českých a moravských měst proslulých uměleckým řemeslem.

Uměleckoprůmyslové museum stojí přes ulici naproti Rudolfinu. Až se budova otevře (mělo by to být v listopadu), nově do ní vstoupíte přes poprvé veřejnosti zpřístupněnou zahradu, vchodem na rohu Široké ulice a Palachova náměstí.

Historická budova Uměleckoprůmyslového musea
Malované okno na podestě prvního patra
Galerie Josefa Sudka
Typický exponát v expozici Český kubismus
Do budovy muzea bude možné vstupovat přes zahradu
Spustit audio