Loreta, místo plné unikátů

22. prosinec 2017

Svatá Chýše, krypta se vzácnými freskami, otevřená poprvé po staletích, zvonohra, která je evropským unikátem. A poklad v čele s monstrancí plnou diamantů. To vše ukrývá Loreta na Hradčanech. Pozoruhodná barokní památka a poutní místo, jehož proslulost lze v rámci Prahy srovnat asi jen s věhlasem sošky Pražského Jezulátka.

Historie Lorety se začala psát položením základního kamene Svaté Chýše 3. června 1626. Široké průčelí s věží, z níž každou hodinu zaznívají tóny loretánské zvonohry, neunikne pozornosti kolemjdoucích. Kdo se nespokojí s malebným pohledem, který se otevírá z terasy před Černínským palácem, sestoupí na Loretánské náměstí a projde branou Lorety. Pak ocení zajímavosti, které jsou tu k vidění.

Patří mezi ně samotná „loreta“. Loretánská kaple, kopie nazaretského „svatého domku“, takzvané Santa Casy. Každou hodinu se v průčelní hodinové věži rozezní zvonohra. Byla objednaná na konci 17. století u amsterdamského zvonaře. Dochovala se v původním stavu a funguje přesně tak jako v době, kdy byla vytvořena. V ose nádvoří, za loretánskou kaplí, si můžete prohlédnout poutní kostel Narození Páně. Jeden z nejkrásnějších zachovaných rokokových interiérů v Praze. Zajděte také do klenotnice, kde je vystavena podstatná část proslulého Loretánského pokladu. Je to soubor darů z vděčnosti. Vedle pokladu při katedrále svatého Víta jde o nejcennější chrámový poklad v republice.

O Loretu i o poutníky od založení místa pečují řeholníci Řádu menších bratří kapucínů, Provincie kapucínů v ČR. Jejich klášter s kostelem Panny Marie Andělské stojí v sousedství. Zajímavostí je, že klášter nabízí možnost krátkodobého ubytování nejen pro studenty.

Prstenová monstrance vytvořená koláží ze šperků, darovaných šlechtičnami
3D model krypty s freskami
Díla z Loretánského pokladu, dosud skrytá v depozitářích
Historie Lorety se začala psát položením základního kamene Svaté Chýše 3. června 1626
Spustit audio