Mosty v srdci Prahy. Poznejte jejich historii a zajímavosti

Mosty přes Vltavu patří mezi známé pražské motivy. Zkrášlují tvář naší metropole. A také mají paměť, jsou svědky historie. Jejich minulost a zajímavosti s nimi spojené jsme vám přiblížili v sedmi dílech seriálu Prahou křížem krážem. Naší průvodkyní byla historička Jaroslava Nováková. Spolu s ní jsme se zastavili u několika mostů, spojujících v centru města vltavské břehy.

Začali jsme na nejstarším pražském mostě, který nese jméno svého zakladatele Karla IV. Tato známá památka měla předchůdce - Juditin most.

„Ještě předtím tady v podhradí existovaly brody, přes které bylo možné se dostat z jednoho břehu na druhý," ohlíží se do dávné minulosti Jaroslava Nováková z Pražské informační služby. Vysvětluje, že později byl v těchto místech postaven dřevěný most, který ve 12. století nahradil první kamenný most pojmenovaný po manželce Vladislava II., Juditě. „Ona velmi podpořila jeho výstavbu, stala se hlavní mecenáškou, i když iniciátorem byl pražský biskup Daniel," vysvětluje historička Jaroslava Nováková a dodává, že Juditin most stál zhruba o tři metry dál po proudu řeky a byl přibližně o pět metrů nižší než most Karlův. A bohužel nevydržel nápor velké povodně, která přišla v roce 1342. „Byl posléze rozhodnutím císaře a českého krále Karla IV. nahrazen novým mostem."

Karlův most

J. Ekert, Karlúv most po povodni 1890.

Stavba Karlova mostu začala v roce 1357 a byla jí pověřena Parléřova huť. Trvala velmi dlouho. Panovník Karel IV. se jejího závěru nedožil. Most byl pravděpodobně dokončen na začátku 15. století. A jak to bylo s tradovanými vejci? Přidávali je řemeslníci do malty?

„Během archeologického výzkumu se skutečně nalezla struktura malty, která může nasvědčovat tomu, že se vajíčka do stavebního materiálu přidávala," odpovídá Jaroslava Nováková. Karlův most je také známou galerií pod širým nebem. Sochy a sousoší, které ho zdobí, pocházejí nejčastěji z období baroka. Dnes si tu prohlédneme už jen kopie těchto uměleckých děl. Většina originálů našla azyl v Lapidáriu Národního muzea na pražském Výstavišti.

Most Legií

Most Legií - pohled od Národního divadla

V centru Prahy přejdeme přes Vltavu i po dalších ovšem mnohem mladších mostech. Jedním z nich je most Legií, který vede od historické budovy Národního divadla na Újezd. Navíc umožňuje po prostorném schodišti pohodlně sestoupit na Střelecký ostrov. Most Legií byl postaven na přelomu 18. a 19. století. Ještě před tím tu ale stál jeho předchůdce. „Byl to první moderní most v Praze - řetězový most Císaře Františka I. postavený v letech 1839 až 1841," říká naše průvodkyně a upřesňuje, že i jeho kamenný nástupce nesl až do vzniku Československé republiky jméno zmíněného mocnáře. „Je zajímavé, že jednotlivé mostní oblouky nejsou stejně dlouhé. Ve výzdobě najdeme například alegorie řemesel od sochaře Viléma Amorta, ale i další výtvory jiných umělců."

Čechův most

Socha světlonošku na Čechův most přes Vltavu v Praze vytvořili L.Herzl a K.Opárný

Chloubou mezi mosty v centru města je secesní most Čechův. Vede od právnické fakulty na protější nábřeží Edvarda Beneše. „Jde o jedinou pražskou železnou mostní konstrukci, která dodnes existuje," připomíná Jaroslava Nováková a doplňuje, že tudy měla vést trasa z Václavského náměstí přes Staroměstské náměstí dál tunelem, který by byl probourán do letenské stráně. Takové byly na konci 19. století plány. Most na první pohled upoutá čtyřmi bronzovými sochami géniů od sochaře Antonína Poppa na krajních sloupech, ale i dalšími sochami a ozdobnými prvky.

Mánesův most

Mánesův most spojuje Staré Město a Malou Stranu. Stojí v blízkosti Rudolfina. V předminulém století tu břehy řeky Vltavy spojovala lávka pro chodce, jak připomíná historička Jaroslava Nováková: „Most byl dokončen v průběhu první světové války. Tehdy bylo v malé míře použito železobetonového materiálu." Půjdete-li tudy směrem na Malou Stranu, budete mít Pražský hrad jako na dlani.

Vltavu v centru města překlenují také další mosty, které stojí za to si prohlédnout zblízka. I o nich jsme si povídali s historičkou Jaroslavou Novákovou v seriálu Prahou křížem krážem. Český rozhlas Regina ho vysílal v premiéře od 6. do 12. října 2014. Všechny díly najdete v našem audio archivu iRadio.

autor: Jan Zítka
Spustit audio