Nakoupit, uvařit, prostřít. Gastronomická herna v Národním zemědělském muzeu děti baví

Národní zemědělské muzeum se snaží představovat zemědělství jako příběh všeho mezi zemí a talířem. V prvním patře budovy jsou tedy umístěny obory, které jsou blízké přírodě, jako rybářství, lesnictví a myslivost. Ve druhém patře se seznámíte se zemědělstvím nebo vodou v krajině a třetí patro pak patří gastronomii. Poznávat jídlo z mnoha perspektiv je zde umožněno především malým návštěvníkům, na podzim tu totiž vznikla dětská gastronomická herna.

Tady je jídlo zábavou, děti můžou loupat perníčky z perníkové chaloupky a skládat z nich nápisy, procházet krtčí norou a poznávat zeleninu z perspektivy podzemních živočichů nebo hádat potraviny pomocí hmatu, sluchu i čichu. A také nakupovat, oblíbenou zastávkou je totiž obchod s českými potravinami. "Dětičky nakupují strašná kvanta do těch košíků a pak se tady trošku zdržují, protože každý si může ty potraviny spočítat na pokladně. Vyjde mu i účet s cenou a zároveň i s tím, jestli nakoupil správně české potraviny nebo špatně. To je smyslem toho obchůdku," vysvětluje ředitel Národního zemědělského muzea Jiří Houdek.

Po nákupech je tu samozřejmě místo i na vaření, obří dětská kuchyně je přizpůsobena návštěvníkům různého věku a vybavena např. interaktivními plotnami. Na obrazovce stačí zvolit recept a můžete dle návodu vařit, úspěch zaručen. Správné stolování a prostírání při různých příležitostech je díky promítání na stůl také hračka. Součástí celé expozice Gastronomie je kromě herny také prosklené gastrostudio v podobě moderní kuchyně. Slouží jako tréninkové místo profesionálům z Asociace kuchařů a cukrářů ČR a konají se tu kurzy vaření. www.nzm.cz/pribeh-zemedelstvi-praha

Jídlo a informace o něm jsou tu zábavné
Nejoblíbenější zastávkou je obchod s českými potravinami
Nejoblíbenější zastávkou je obchod s českými potravinami
V dětské kuchyni je dost prostoru i vybavení
autor:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.