Natradiční rostliny v Praze

V Botanické zahradě v Troji se můžete kochat záplavou květů nejrůznějších druhů, barev a vůní. Když vás chůze unaví, natáhnete se na lehátko nebo na deku a odpočíváte. A pak třeba prozkoumáte netradiční dřeviny, které tam pěstují. Některé nevšední druhy dřevin můžete vidět pouze v botanických zahradách.

Objevíte zde proslulé severoamerické mamutí stromy - sekvojovce obrovské (Sequoiadendron giganteum). Zdejší exempláře dosahují necelých 20 metrů. Ze západního pobřeží USA pochází také pazerav cedrový (Calocedrus decurens) rostoucí v jižní části zahrady. U cesty, kousek od služebního vchodu uvidíte mladý exemplář cedru atlaského (Cedrus atlantica). Hranici mezi vřesovištními rostlinami a Japonskem tvoří kousek od křižovatky jedlovec Sieboldův (Tsuga sieboldii) pocházející z Japonska a Koreje, který u nás patří mezi méně pěstované druhy.

Je tu také množství zajímavých taxonů listnáčů. Jen namátkou - na travnaté ploše uvidíte exemplář liliovníku tulipánokvětého (Liriodendron tulipifera) a pestrolistý kultivar platanu javorolistého (Platanus x hispanica ´Suttneri´). Mezi málo dřevin, které jsou dekorativní i v bezlistém stavu, patří břízy. Například bříza papírovitá (Betula papyrifera) nebo bříza Jacquemontova (Betula utilis subsp. jacquemontii) s čistě bílou kůrou. Za skalničkovým skleníkem je sbírka kultivarů syrských ibišků (Hibiscus syriacus). Mezi velmi vzácnými a choulostivými taxony je zde zastoupen mezirodový kříženec chitalpa taškentská (x Chitalpa tashkentensis), která vznikla křížením katalpy a pouštního chilopsisu.

Listy chitalpy připomínají spíše vrbu

Nedávno vyšla kniha Dřeviny Botanické zahrady hlavního města Prahy. Jejím autorem je Tomáš Vencálek, kurátor dřevin mírného pásma. Je doplněná množstvím ilustrací a plánem zahrady se zakreslenou lokalitou, ve které se dřevina nachází. Popisuje třiačtyřicet zástupců jehličnatých i listnatých stromů. Odborný popis a zajímavosti jsou doplněné mapkou výskytu daného druhu ve světě. Nechybí ani zkušenosti s pěstováním jednotlivých dřevin. Kniha je tak nejen průvodcem po dřevinách v botanické zahradě, ale i vodítkem pro pěstování neobvyklých taxonů v našich podmínkách.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.