Nejkrásnější pražské vyhlídky

Krásu stověžaté matky všech měst člověk ocení nejlépe při pohledu z nějakého vyvýšeného bodu. V kopcovité Praze je takových možností docela dost. Zřejmě nejkrásnější výhled je ovšem z Petřínské rozhledny na Malé Straně.

„Členové Klubu českých turistů byli v roce 1889 na světové výstavě v Paříži a zbrusu nová technická novinka, Eiffelova věž, je natolik nadchla, že se rozhodli postavit si takovou věž doma v Praze,“ vysvětluje David Černý, zakladatel webu Miluju Prahu. A tak se i stalo. Organizátoři vybrali peníze na stavbu poměrně rychle a v roce 1891, k příležitosti Zemské jubilejní výstavy, byl spuštěn její provoz.

Petřínská rozhledna je sice pětkrát menší než 300metrová pařížská kráska, ale stojí na kopci 320 metrů vysokém. Svým způsobem, tak nějak po česku, Eiffelku překonala, a pohled z ní je naprosto úchvatný.

„Z Petřínské rozhledny je vidět celá stará Praha, tedy původní čtyři města. Což jsou Hradčany, Malá Strana, s výraznou dominantou kostela Sv. Mikuláše a dole se krásně klikatí Vltava v ohbí. A pod námi už vidíme celé panorama města. Staré Město a k němu se hned přimyká Nové Město,“ komentuje David Černý výhled z Petřína.

Dole pod kopcem, na Nebozízku, se výrazněji vyjímá Pražský hrad s katedrálou Sv. Víta a Malá Strana. Nad lanovou dráhou na Petřín pak stromy rámují výhled na Karlův most s Mosteckou věží, která sama slouží jako rozhledna.

Jinou perspektivu nabízí třeba žižkovská televizní věž, nedaleký kopec Vítkov, nebo trochu odlehlejší Bráník. Zapomenout bychom neměli ani na Babu v Praze 6.

Poslechněte si všechny odvysílané díly o pražských vyhlídkách v našem archivu.

Výhled z Petřína
Spustit audio