Nejpracovitějším pražským strašidlem je stařenka z Dlážděné ulice

Ve stopách pražských pověstí se můžete zatoulat třeba na Nové Město. Okolí tří hlavních náměstí, Senovážného, Václavského a Karlova, se přímo hemží strašidly a dalšími bytostmi. Když budete mít štěstí, ze zdí přeplněných příběhy vystoupí žena s hrncem místo hlavy, kvílící nevěstka Stáza nebo pirát s dýkou v zubech.

Filip Jan Zvolský z Muzea pražských pověstí a strašidel ale vypráví o nejpracovitějším pražském strašidle: „Dlážděnou ulicí za nocí prochází bledý duch stařeny. To zde žila jedna vdova, která dočista propadla sázení v lotýnce. Sama se odbývala a všechny peníze sázela, i když nikdy nevyhrála. Její syn byl tou dobou na vojně a posílal domů peníze, aby mu je matka střežila. Do konce vojny už mu mnoho dní nezbývalo a těšil se, jak je použije na svatbu se svojí milovanou Rézinkou."

Matce ale mezitím došly všechny peníze, a tak začala sázet i ty synovy s pevnou vírou, že je jistě v lotýnce rozmnoží a syn bude mít ještě víc, než vydělal. Jenomže synovy peníze spíše ubývaly, než přibývaly, až pak jednou v noci jí tajemný hlas šeptal číslo. Ženě se zdálo, že to byl jistě hlas jejího syna a považovala to za znamení. Vzala zbylé synovy peníze, všechny je vsadila a prohrála. V tu chvíli jí došlo, co udělala, skočila z okna a zemřela.

Dodnes proto obchází Dlážděnou ulicí, ukazuje lidem los a varuje je před hazardem a důvěrou v možnou výhru. Po rozšíření nešvaru hracích automatů a kasin v centru města teď nemá stání a obchází chudák celou Prahu. „Přestože je to nejpracovitější pražské strašidlo, všechno je to marné. Lidé hazardu propadají dnes a denně a kdoví, kolik z nich bude časem v Praze strašit,“ doplňuje Filip Jan Zvolský, autor knihy Tajemství pražských půlnocí.

Spustit audio