Od chudinské čtvrti až po vilovou kolonii. Poznejte pražské kontrasty

Celý týden jsme se v seriálu Prahou křížem krážem procházeli s Václavem Müllerem po Praze neznámé. Tak nazval svoje webové stránky Václavův průvodce a znalec Prahy Petr Ryska. Přesněji řečeno ale nejde o Prahu ve všech případech tak úplně neznámou, jako spíše pozapomenutou a v mnoha ohledech výlučnou.

Největším překvapením asi bude chudinská kolonie ručně stlučených příbytků v Praze 10, v oblasti Na Slatinách. Nuzné domky, připomínající chatrná obydlí předměstí velkoměst latinské Ameriky, tu vyrostly někdy ve 20. letech minulého století a přežily všechny následující režimy. Od první republiky přes protektorát a komunisty až do dnešních dnů. Sice se z nich částečně staly zahrádkářské chaty, ale mnohé stále slouží lidem jako jediné bydlení.

Obecná škola

Přímo za domky Na Slatinách se tyčí stožáry elektrické rozvodny. Konkrétně té, kde pracoval tatínek scenáristy a herce Zdeňka Svěráka, jehož si zahrál Svěrák sám v částečně autobiografickém filmu Obecná škola.

Český filmový hit roku 1991 v režii Jana Svěráka se většinou odehrává právě tam. Dřevěné domky pavilonu tehdejší školy stále stojí, i když mají namále. Dnes je asi těžko představitelné, že se ještě v době natáčení v „obecné“ škole učilo. Jen o několik metrů dál v ulici Elektrárenská najdete hospodu, kam kluci ve filmu hodili dýmovnici.

Obecná škola, Praha 10

První pražské sídliště

Na první pohled mnohem méně atraktivně vyhlíží sídliště s pavlačovými paneláky známé jako Zelená liška. Právě ona „pavlačová filozofie“ je jedním z významných rysů tohoto prvního sídliště v Praze. Nešlo totiž o výstavbu let padesátých. První králíkárny totiž vznikly již za první republiky, ovšem pod vedením silně levicově smýšlejících mladých architektů.

Idea přenesená ze Sovětského svazu počítala s bydlením pro dělnické rodiny v kolektivním duchu. Tedy malinké soukromé prostory sotva na přespání v kontrastu se společnými prostorami, kde se budou po práci všichni scházet a volný čas trávit zase a jenom spolu.

Pavlačový dům prvního předválečného sídliště, Praha-Krč

Zahradní město, Ořechovka, Baba

V zásadním rozporu se socialistickými experimenty první republiky byla výstavba Ořechovky a Baby v Praze 6 s nádhernými vilami různých stylů. Funkcionalistická Baba je navíc korunována těmi nejlepšími výhledy na Pražský hrad. Dnes jde o evropský unikát co do koncentrace obytných architektonických skvostů na jednom místě.

Jistým rozkročením mezi výše uvedenými fenomény je Zahradní město v desáté městské části. Zamýšlené a rozestavěné jako důstojné místo pro život a odpočinek střední třídy s parkem a rozsáhlými bulváru zůstalo nedokončené. V rozkvětu mu zabránila druhá světová válka. Po ní přišli komunističtí architekti. Původní záměr je nijak netrápil a prostor dostavěli paneláky.

Baba, funkcionalistické vily

Střešovičky

Jako Prahu mnohým skutečně neznámou bychom mohli označit malou enklávu v Praze 6. Ve Střešovičkách si totiž připadáte skutečně tak trochu jako ve Zlaté uličce v centru, ovšem bez poplatků. Malebné náměstíčko, pumpa, která se zdá být i funkční, upravené domečky s předzahrádkami, repliky plynových lamp. Není tohle romantika?

Střešovičky, replika plynové lampy

Seriál Prahou křížem krážem o pražských kontrastech najdete v našem audio archivu.

Spustit audio