Od umění ke sportu. Sedm zastavení na procházce Prahou

23. listopad 2014

Galerii s interaktivními obrazy slavných umělců, ostrov o loď delší, park, který byl donedávna tak zpustlý, že sloužil leda ke hraní bojovek, zázemí letiště, nejvyšší vyhlídkovou plošinu v republice, zubatou zeď a zimoviště golfistů. Navštivte s námi 7 zajímavých míst v metropoli.

Viděli nebo vlastně slyšeli jste někdy obrazy, které vydávají zvuky? Nebo svítí? Nebo je společně se známými umělci dotvářejí děti? Taková díla objevíte v Galerii umění pro děti nedaleko Staroměstského náměstí. Je určena dětem od 2 do 13 let. Snaží se podporovat vztah dětí k umění a naučit se ho chápat. V běžných galeriích se děti řídí pokyny na cedulkách – Nedotýkat se! Tady je to naopak. Dotýkat se je nutné, protože děti jsou partnery umělců a spolutvůrci exponátů. Osahají si použitý materiál, vyzkoušejí výtvarnou techniku, obohatí dílo svými nápady, prostě zapojí všechny smysly. A to je cesta k pochopení uměleckého díla.

Čtěte také

Veslařský ostrov

Pohled z Vyšehradu - Císařská louka je vpravo

Veslařský ostrov v Podolí leží na úrovni protější Císařské louky. Vznikl naplavováním písku při občasném zatarasení řečiště ledem. První zmínky o něm pocházejí už z roku 1420. Ostrov byl uměle prodloužen potopením nákladní lodi, aby se tak urychlilo ukládání říčních nánosů. S pravým vltavským břehem je spojen betonovým mostem.

Vyšehradský tunel

Přeprava od Výtoně do Braníka (dlouhou oklikou nebo po vodě), která znesnadňovala obchodování, přivedla naše předky k myšlence prolomení Vyšehradské skály a vybudování tunelu. S jeho ražením se začalo 26. května 1902. Vyšehradský tunel, dlouhý 34 metrů a široký 9 metrů, byl uveden do provozu 11. prosince 1904.

Čtěte také

Havlíčkovy sady

Gröbeho vila

Anglický park nechal vysázet v okolí své vily pražský průmyslník Moritz Gröbe, v 70. a 80. letech 19. století. Když v roce 1891 zemřel, pro dědice bylo obtížné a nákladné sídlo a okolí udržovat. Po smrti Gröbeho manželky areál pronajímali a v roce 1905 ho prodali tehdejšímu městu Královské Vinohrady. To po nezbytných úpravách v květnu 1906 otevřelo park pro veřejnost jako Havlíčkovy sady. Spojenecké bombardování v únoru 1945 poškodilo objekty zde stojící. I park. Ten v následujících desetiletích pustnul. Současný vzhled dala místu nedávná rozsáhlá a nákladná rekonstrukce.

Čtěte také

Letiště Václava Havla

Letiště Václava Havla Praha v noci

Slyšíme hluk motorů letadla. Zvedneme oči k obloze a přemýšlíme, kam asi letí… Kdo je líný zaklánět hlavu, ale o letadla se zajímá, může sledovat start nebo přistávání přímo u dráhy na letišti. Stačí si udělat výlet na Ruzyň a přihlásit se na exkurzi pořádanou letištěm Václava Havla Praha. Návštěva míst, kam se cestující běžně nedostanou, nadchne holky i kluky každého věku. Na webu letiště si zvolíte, zda chcete přijet sami, s rodinou, s partou kamarádů, se školou, školkou nebo s foťákem. Vyberete trasu, která se vám líbí. Dostavíte se v domluvený den a hodinu na letiště, nastoupíte do autobusu a vyrazíte na exkurzi po letišti!

Čtěte také

Žižkovská televizní věž

V Observatoři můžete Prahu sledovat z houpacích křesel, ve kterých zní zvuky města

Uvidíte ji snad z každého místa v metropoli. Není divu, se svými 216 metry je nepřehlédnutelná. Stavěla se v letech 1985 až 1992 podle projektu Václava Aulického a Jiřího Kozáka. Žižkovská televizní věž ve stylu high-tech se skládá ze 3 válcovitých ocelových tubusů a 3 kabin. První z kabin (s restaurací) je umístěna ve výšce 66 metrů. Druhá kabina, nazvaná Observatoř, nabízí pohled na Prahu z výšky 93 metry, pro návštěvníky je otevřená od 8 do 24 hodin. Najdete tu dalekohledy, dotykové obrazovky s informacemi, křesla ve tvaru bublin se zvuky Prahy, sledovat můžete film o historii vzniku věže. Je to nejvýše položená vyhlídková plošina v České republice. Nad Observatoří se nachází třetí nepřístupná kabina s vysílací technikou.

Čtěte také

Hladová zeď

Hladová zeď, táhnoucí se podél zahrady Květnice

Na Petříně stojí Hladová zeď. Někdy se jí říká Zubatá. Je to hradba z opuky, kterou nechal v letech 1360 až 1362 postavit český král Karel IV. Chtěl tak zesílit městské opevnění Pražského hradu a Malé Strany proti útoku ze západu a jihu. Na tehdejší dobu to byl „majstrštyk“, zeď dlouhá 1178 metrů se stavěla velmi krátce. Klobouk dolů před našimi předky! Původně byla přibližně 4 až 4,5 metru vysoká a bez dvaceti centimetrů dva metry široká. V horní části byla opatřena cimbuřím, ochozem, střílnami a několika předsunutými věžemi, takzvanými bastiony. Říká se, že jich bylo osm. Táhla se od Újezdu až po Strahov a dál za něj k Hradčanům.

Čtěte také

Golfové haly na Smíchově

Reálná krajina v golfové hale v Praze na Smíchově

Chcete si zahrát golf v obýváku? Žádný problém. Existují totiž golfové simulátory. Zařízení pro napodobení golfové hry v krytých prostorách. Když venku lije, mrzne, fičí, pálí slunce, nemusíme poroučet větru - dešti. Stačí se přesunout k simulátoru a hrát. Protože takové zařízení přece jen pár korun stojí, golfisté před jeho nákupem do obýváku dávají přednost golfovým indoor centrům. Nebo simulátorům v golfových klubech. Překlenou tam zimní období, případně vyzrají nad nepřízní počasí. My jsme nahlédli do golfové haly na Smíchově.

Čtěte také

Seriál Prahou křížem krážem – Od umění ke sportu, uslyšíte denně od 24. do 30. listopadu 2014 v 10:10 a v repríze ve 20:25 na Regině.

Spustit audio