Odpadky, nepořádek a černé skládky, to vše mizí díky akci Ukliďme svět, ukliďme Česko

Do akce se zapojí téměř 100 000 dobrovolníků ročně, kteří čistí životní prostředí na území celé republiky. Inspirace přišla z Austrálie, mořeplavec Ian Kiernan byl natolik šokován znečištěním oceánů, že začal organizovat veřejné úklidy a založil iniciativu Clean Up the World. U nás ji převzal Český svaz ochránců přírody a přejmenoval na Ukliďme svět. "V roce 2015 se ještě rozrostla o akci Ukliďme Česko, která paralelně vznikla v Brně. Tak se spojila Praha a Brno a vznikla akce Ukliďme svět, ukliďme Česko," vysvětluje Kateřina Landová.

Stále se zvyšuje počet lidí, kterým není lhostejné, jak to v jejich okolí vypadá. Do úklidů se zapojují všechny generace, organizují je jednotlivci, zájmové skupiny, firmy, obce a také školy. Od odpadků se čistí ulice, přírodní území, řeky i skály. Stačí se podívat na interaktivní mapu úklidů na webových stránkách projektu Ukliďme svět, ukliďme Česko, organizátoři sem můžou snadno zadat svoji akci, dobrovolníci se zase k některé plánované akci připojit. Kromě mapy zajišťuje celý projekt i podporu všem zúčastněným, jak metodickou, tak případně i materiální ve formě pracovních pomůcek.

A co se dá venku najít? "Úplně všechno, plastů, těch je bohužel úplně nejvíc. Ale můžete najít i třeba kolo, dopravní značky, pneumatiky, boty, oblečení veškerého druhu, různé nádobí. Co si pamatuji z loňského úklidu, tak jsme našli velmi krásný zarámovaný obraz. Pak se našla i třeba nevybuchlá puma," rekapituluje Kateřina Landová. Na území Prahy je momentálně registrováno 250 plánovaných akcí, většina z nich se bude konat v rámci velkého jarního úklidu. Tradiční celorepubliková dobrovolnická akce se uskuteční 7. 4. 2018 a zúčastnit se může kdokoli. I za jeden den lze totiž udělat velkou změnu. www.uklidmecesko.cz

V Praze je stále dost míst, kde se daří černým skládkám
I takový nepořádek se dá uklidit, stačí jen chtít
Oblečení a boty se objevují při úklidech často, tyto boty už si příroda vzala za své
Během veřejných úklidů se dá najít prakticky cokoli
autor:
Spustit audio