Petrské náměstí, místo, kde strávil mládí Karel Hynek Mácha

15. prosinec 2017

Současný název má Petrské náměstí teprve od roku 1894. Získalo ho od nedaleko stojícího kostela svatého Petra. V něm se konal svatební obřad hudebního skladatele Antonína Dvořáka. A při lezení po sousední zvonici si natloukl nos Karel Hynek Mácha.

„U svatého Petra“ se dřív říkalo oblasti mnohem rozsáhlejší, celé Petrské čtvrti. Osídlena byla ještě před založením Nového Města. Od jeho širokých rovných ulic se liší právě spletitými nepravidelnými uličkami. Blízkost řeky dala vzniknout třem řadám mlýnů, které tu stávaly. Fungovaly tu také koželužny, kartounka a další výrobní provozy. Po regulaci vltavských břehů okolo roku 1915 tyto stavby povětšinou zmizely. Ve 20. a 30. letech na Petrském náměstí a v bývalé Petrské čtvrti vzniklo mnoho moderních obchodních, kancelářských a ministerských budov.

Nedaleko od náměstí, v Biskupské ulici, stojí kostel svatého Petra, původně románská bazilika z 2. poloviny 12. století. Byl postaven jako farní kostel zaniklé osady Poříčí. V průběhu staletí se dočkal několika přestaveb, naposledy v duchu novorománského a novogotického stylu. Dnes se pyšní hned 4 věžemi. Interiér kostela pochází částečně z doby vrcholného baroka. Hlavní oltář zdobí dřevořezby andělů od Matyáše Bernarda Brauna. Dne 17. listopadu 1873 se v kostele konal svatební obřad hudebního skladatele Antonína Dvořáka s Annou Čermákovou.

Zvony objevíte ve vedle stojící zvonici. Chodíval k ní i Karel Hynek Mácha. Narodil se sice na Malé Straně, ale rodina se později z finančních důvodů přestěhovala do chudinské čtvrti kolem kostela svatého Petra. Mácha tady prožil dětství i dospívání. Chodil tu do školy a dělal vylomeniny ve zvonici. Jednou vylezl na trám nad hlavicí zvonu, možná se na provaze od zvonu houpal. Každopádně spadl a zranil se tak, že mu na památku zůstala jizva nad obočím a pod okem. Věž zvonice původně sloužila jako průchozí brána na hřbitov. Ten byl zrušen na konci 18. století a dnes je na jeho místě parčík s lavičkami.

Petrské náměstí, pohled do Petrské ulice a k Petrské věži
Cedule na kostele informuje o Dvořákově svatebním obřadu
Ve zvonici se zranil Karel Hynek Mácha
Spustit audio