Poznávejte severskou kulturu díky akcím Skandinávského domu

Představovat kulturu a tradice severských zemí, to je hlavní cíl Skandinávského domu. Činnost této neziskové organizace je opravdu široká, od literárních akcí přes filmová promítání, festivaly, přednášky, besedy, výstavy až po jazykové kurzy a provozování knihovny. Během roku má Skandinávský dům na kontě desítky akcí a to jen díky neúnavné práci dobrovolníků. "Možná bude pro mnohé překvapením, že je nás docela málo a všichni jsme navíc dobrovolníci. V Praze je to asi 10 lidí, v Brně pracuje asi 6 lidí. Ale všichni to děláme jenom z nadšení," upřesňuje předseda Skandinávského domu Michal Švec.

Skandinávský dům původně založila dánská cestovní agentura jako platformu pro setkávání Skandinávců žijících v České republice. Postupně převzali aktivity čeští studenti severských jazyků a jako kulturní centrum funguje Skandinávský dům od roku 2005. Během posledních let je rozhodně znát nárůst popularity severských zemí, jedním z důvodů je i oblíbenost severské krimi. "Ale také díky tomu, že severské země jsou pro české turisty dostupnější. Hodně klesly ceny letenek. Často se lidé do severu zamilují a pak se vracejí k nám, za což jsme velice rádi," říká Michal Švec.

V křesle předsedy Skandinávského domu oslaví Michal Švec letos 10 let. Sám se zaměřuje především na Finsko, na Univerzitě Karlově vystudoval finštinu. Za svou práci obdržel dokonce státní vyznamenání. V prosinci 2017 mu byl udělen Řád finského lva. "Jsem rád, že Skandinávský dům má prestiž nejenom u nás, ale i v zahraničí. Já to ocenění chápu jako veliké poděkování za všechno, co pro severské země tady děláme," komentuje to. www.skandinavskydum.cz

Severský literární večer 2017 v Lapidáriu Národního muzea
Oslava 100. výročí finské nezávislosti (s ochutnávkou)
Skandinávský dům funguje jako kulturní centrum od roku 2005
Setkání se severskými spisovateli, v popředí s mikrofonem Michal Švec
autor:
Spustit audio