Procházka Botanickou zahradou v Troji

Japonskou zahradu, lesní biotopy východní Asie a Severní Ameriky, mokřady, rybníčky a jezírka, severoamerickou prérii i polopoušť, pivoňkovou louku, záhony středomořských rostlin, trvalek, letniček a bylinek. Dokonce i vinici si můžete projít a prohlédnout. Věřte nevěřte, to všechno v Praze! A na jednom místě!

Když se unavíte, sednete si na lavičku, lehnete na trávu nebo na lehátko, kterých je tu dostatek. Můžete si zdřímnout, přečíst knížku nebo ochutnávat víno z místní vinice. Svět barev a vůní objevíte v Botanické zahradě v Praze – Troji, kam vás pozveme v našem vysílání.

Venkovní expozice se rozkládá na 20 hektarech půdy a neustále se upravuje a vylepšuje. Jako první si návštěvníci prohlédli v roce 1992 Ornamentální zahradu. Ta je dnes vyhledávaným odpočinkovým místem. Kromě největšího letničkového záhonu v Praze v ní můžete obdivovat sbírku léčivých rostlin.

Zklidnit mysl zajděte do Japonské zahrady, která patří k nejnavštěvovanějším expozicím. Hlavně na jaře, kdy kvetou azalky a rododendrony. Schválně, jestli se v tamním jezírku při vaší návštěvě budou k sobě tulit koi kapři!

V jiném světě se ocitnete mezi flórou Středomoří a Turecka. Na teplém jižním svahu se daří i druhům, se kterými se v jiných středoevropských botanických zahradách nesetkáte.

Z expozice nazvané Stráň se vám naskytne jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu. Desítky zajímavých dřevin najdete mezi Lesními biotopy východní Asie a Severní Ameriky. Zimovzdorné kaktusy můžete po celý rok obdivovat v části Severoamerické polopouště, která je známá především opunciemi. Ve světě kaktusů a sukulentů najdete zástupce Mexika, JAR a Peru.

V expozici Mokřad a jezero se zblízka podívejte na masožravé rostliny. V květnu a červnu je chloubou zahrady Pivoňková louka. Unikátní sbírku Stálezelených dřevin a stínomilných trvalek (hajniček) naleznete za pokladnou Sever.

O větev blahočetu se můžete i poranit

Vinice svaté Kláry, jedna z nejstarších pražských vinic, se na trojských svazích nad Vltavou nachází už od 13. století. Památkově chráněná vinice s barokní kaplí navázala na tradici výroby vína a od roku 2003 zpracovává své hrozny v nově vybudovaném sklepě. Výsledkem jsou vína s neopakovatelným charakterem, oceňovaná návštěvníky, i na soutěžích. Vinařská stezka vás seznámí s jednotlivými odrůdami i s výrobou vína.

Pokud vás při prohlídce venkovních expozic přepadne déšť, schovejte se do tropického skleníku Fata Morgana! Pozoruhodná esovitá stavba „přilepená“ ke skále nabízí expozici o rozloze 1800 metrů čtverečních. Rozdělená je do 3 částí s odlišnou teplotou a vlhkostí. Objevíte tu vzácné sukulenty, léčivé aloe, baobab dovezený z Madagaskaru, palmy, liány i orchideje.

Všechny trávníky v botanické, s výjimkou Japonské zahrady, můžete využít k odpočinku nebo pikniku. Děti si u pokladen mohou vyzvednout zábavnou mapu zahrady Hledej 14 NEJ. Psi jsou v botanické zahradě vítáni (kromě skleníku FM). Pod podmínkou, že budou po celou dobu na vodítku. A že po nich nezapomenete uklidit.

Poslouchejte seriál Prahou křížem krážem s podtitulem Procházka botanickou od 13. do 19. června 2016 v 11:45 a v repríze v 16:45 na Regině DAB Praha. Odvysílané díly najdete v našem archivu.

V zahradě si můžete posedět, ale i poležet na trávě či na lehátkách
Spustit audio