Projděte si famózní Karlín, hřiště světové architektury

Karlín dnes oplývá životem jako v dobách prvního rozkvětu. Třináct let po ničivé povodni v ulicích nejstaršího předměstí Prahy vznikají nové firmy, kavárny a restaurace. Nejviditelnější změnou prošel někdejší karlínský přístav na Rohanském ostrově.

Prohlídky současných administrativních budov v rámci projektu River City, které pořádá architekt Petr Kučera, se zúčastnil i reportér Václav Müller. Jen několik let staré objekty pojmenované po světových řekách získaly různá mezinárodní ocenění, především za jejich ekologická řešení.

Main Point Karlín

Dílo ateliéru DaM se chlubí prestižní cenou MIPIM Awords - Nejlepší kancelářská budova světa roku 2011. Desetipodlažní administrativní centrum stojí na ploše 22 tisíc metrů čtverečních a je vysoce technologicky vybavené.

Výrazné fasádní pilíře fungují jako slunolamy nebo chlazení budovy za pomocí říční vody. Architekti také kladli velký důraz na kvalitu vnitřního prostředí. Komfortní větrání zajišťuje moderní systém indukčních jednotek, které nevydávají žádný hluk.

Danube House

Danube House Atrium

Sousední Danube House zaujme na první pohled neobvyklým trojúhelníkovým tvarem. Danube House tak připomíná loď, čímž odkazuje na někdejší přístav. Na návrhu originální stavby se podílel americký ateliér KPF, česká architektonická kancelář ADNS a skupina RFR Paris.

Prosklené atrium uvnitř domu je přístupné veřejnosti. Lidé tu najdou restauraci, kavárnu i několik obchodů. Kanceláře tu zabírají plochu 19 800 metrů čtverečních. Originální prostor přitahuje také filmaře a televizní štáby. Dokonce tu vznikly i některé záběry bondovky Casino Royal!

Energeticky úspornému řešení dominuje unikátní systém zaplavovacího větrání, který využívá v maximální míře přírodní zákonitosti, aby do kancelářských prostor proudil stále čerstvý vzduch.

Čtěte také

Nile House, Amazon Court, River Diamond

V podzemí je vybudován tunel, který Danube House logisticky propojuje s Nile House, Amazon Court a River Diamond. Zatímco první dvě stavby jsou opět administrativní, atrium Amazon Court skutečně připomíná jihoamerickou džungli, v River Diamond se bydlí. Není třeba podotýkat, že přímo luxusně. A i přes velmi vysoké ceny prý není v současnosti žádný byt volný.

Zajímavé je řešení společné zahrady domu, která není oddělena od veřejného prostoru žádným plotem. Jen umělé jezírko decentně označuje hranice soukromého pozemku.

Corso Karlín a bývalý areál ČKD

Bývalá železniční stanice na trase Karlín - Libeň

Výstavba na Rohanském ostrově pokračuje a pokryje celé území až k Libni. Jako vzpomínka na staré časy zůstává na východním okraji ostrova budova odstaveného železničního nádraží. Stavební ruch ale neustává ani ve vnitřním Karlíně. Na rozdíl od Rohanského ostrova tu ovšem nejde o budovy zcela nové, ale o přestavbu starší klasiky.

Velmi citlivé rekonstrukce části rozsáhlého areálu bývalé továrny ČKD v Křižíkově ulici se ujal katalánský architekt Ricardo Bofill, autor Corsa Karlín. Pozoruhodné je i sousední Cornflots nebo Keystone v Šaldově ulici.

Chloubou Pernerovy ulice se nedávno stal interiér vydavatelství Economia a vedlejší Forum Karlín, víceúčelový sál s vynikající akustikou. Dokonce tak vynikající, že slavná zpěvačka Lara Fabian si Forum Karlín po předešlé zkušenosti vybrala jako místo pro natočení nového alba.

Více vám řekne Václav Müller a jeho průvodce Petr Kučera v pořadu Prahou křížem krážem. Poslechněte si záznam celého seriálu.

Spustit audio