S péčí o zeleň pomáhají Praze stáda krav

Součástí metropole jsou i přírodní plochy. S údržbou těch travnatých pomáhají často zvířata. A tak se stane, že v Praze kromě ovcí narazíte i na stádo krav. Zvířata pocházejí z farmy Jana Hály. Momentálně jsou obě jeho stáda na Čihadlech v oblasti Černého Mostu, jedno tu má stálé stanoviště, druhé se sem přesunulo z jiných částí Prahy. Krávy jsou zabezpečeny elektrickým ohradníkem a celý den na ně někdo dohlíží.

Pastva je především způsob, jak udržet ekosystém a podpořit vzácné druhy rostlin, které se na těchto loukách vyskytují. "Paradoxně je to spíš finančně náročnější způsob údržby zeleně. Ale napomáhá zachránit a umožňuje žít celé řadě organismů, které jsou i přímo závislé na přežvýkavcích," vysvětluje chovatel. Stáda krav budou v Praze k vidění až do 5. listopadu.

Stádo na poldru Čihadla
Stádo na poldru Čihadla
autor:
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.