Schránka na houby, bitcoinová kavárna a další místa, která stojí za vidění a o kterých jste možná nevěděli

Pozoruhodných míst jsou v Praze stovky. Některá notoricky známá, jiná méně a pak ta, o nichž mnohdy ani nevíme. Vybrat z nich přesně 111 nebylo pro Matěje Černého, spoluautora knihy 111 míst v Praze, která musíte vidět, vůbec jednoduché. Často jde přitom právě o místa, která zůstanou očím turistů obvykle skrytá.

„Ke každé kapitole patří ještě jedno doporučení na procházku v okolí, takže jde vlastně o 222 lokací, které byste si neměli nechat ujít,“ vysvětluje Matěj Černý, reklamní textař, který dříve pracoval v neziskovém prostoru.

Matěj Černý má blízko k alternativní kultuře a zdůrazňuje, že výběr míst je velmi osobní. V knize tak najdeme například nápisy v Gurmet pasáži v Dlouhé, které jsou dílem Romana Týce ze skupiny Ztohoven.

„Jde vlastně o odposlouchané úryvky vět, která Roman Týc odposlechnul v pasáži od různých lidí během své tříměsíční odposlouchávací mise, zbytek si už musíte přečíst v knize,“ usmívá se Matěj Černý.

Kavárna, kde korunami nezaplatíte

03272332.jpeg

Se zmíněnou skupinou je spojena i Paralelní Polis v Holešovicích. V přednáškovém sále zvaném Institut kryptoanarchie se scházejí hackeři a všichni podobně naladěni lidé tam mohou využívat coworkingové centrum s 3D tiskárnou v prostředí s nábytkem z voštinového papíru. Vrcholem je ovšem kavárna, kde se platí výlučně virtuálními bitcoiny. Zřizovatelé Polis už veřejně prohlásili, že se nenechají svazovat novým zákonem o EET pokladnách a vědomě budou čelit všem důsledkům, včetně až půlmilionové pokuty.

Unikátní houbová schránka

Z úplně jiného světa je například schránka na houby, kterou zřídila Česká mykologická společnost v Karmelitské ulici hned naproti Pražskému Jezulátku. „Lidé tam mohou vložit svůj úlovek, vyplnit formulář a emailem jim přijdou o houbě podrobnosti, Takový houbový box bychom těžko hledali jinde ve světě,“ říká s nadšením Matěj Černý.

V knize 111 míst v Praze, která musíte vidět najdete jak neobvyklé pohledy a objevy v historickém centru, tak zákoutí, která znají jen místní z daných částí města. Prvním příkladem může být možnost přespání v klášteře u kapucínů na Hradčanech, tím druhým například přírodní památka Požáry v Řeporyjích.

„V Praze se dá něco nového objevovat každý den. Knihu jsme se ženou psali dva roky a musím se přiznat, že jsem tak trochu postižen. Jezdím po Praze a neustále něco hledám. Důležité je zvedat oči, zajímavé věci jako pamětní desky mohou být třeba ve třetím patře domu,“ dodává Matěj Černý.

Chcete vědět víc? Poslechněte si všechny odvysílané díly v našem archivu.

Most inteligence v pražském Braníku
Spustit audio