Smutná loučení na hlavním nádraží

Na hlavním nádraží v Praze, na prvním nástupišti, stojí sousoší sira Nicholase Wintona s dětmi. Slavnostně odhaleno bylo 1. září 2009, při odjezdu vlaku z Prahy do Londýna. Jel stejnou cestou jako ty, kterými před sedmdesáti lety odjížděly děti do bezpečí z předválečného Československa.

První dětský transport z Prahy byl vypraven 14. března 1939 s pouhými dvaceti dětmi. Nejpočetnější byly transporty červnové (každým mělo odjet 100 až 200 dětí). Posledním úspěšným transportem byl ten, který vyjel 2. srpna 1939. Vlak s 250 dětmi dne 1. září 1939 byl už zastaven a poslán zpět. Ve stejný den vypukla druhá světová válka.

Nicholasi Wintonovi bylo v době, kdy děti zachraňoval, pouhých 30 let. Příbuzní dětí, kteří zůstali v Československu, až na výjimky válku nepřežili. Sousoší představuje skupinu tří postav: vedle sira Wintona stojící vnučku jednoho ze zachráněných dětí. Chlapec, kterého drží Winton v náručí, se podobá tříletému Hansimu. Ten přijel posledním vlakem do Anglie. Po několika dnech bohužel zemřel.

Autorkou sousoší je soudobá sochařka Flor Kent. Od května letošního roku na hlavním nádraží najdete i Památník Rozloučení. Věnován je rodičům, kteří své potomky v roce 1939 poslali vlakem do Anglie. Památník stojí v podchodu, který vede k vlakovým nástupištím. Tvoří ho replika dveří vlaku s odlitky rukou dětí a rodičů. Právě tato vzpomínka, jak rodiče i děti tiskli ruce na sklo, je pro pamětníky prý nejsilnější. Děti tehdy nechápaly, proč rodiče pláčou, myslely si, že jedou jen na výlet. Výplň dveří vyrobil sklář Jan Huňát.

Vedle sira Wintona stojí vnučka jednoho ze zachráněných dětí
Sousoší sira Wintona s dětmi
Vzpomínka, jak rodiče i děti tiskli ruce na sklo, je pro pamětníky prý nejsilnější
Spustit audio