Sousedské vaření je způsob, jak poznat lidi z okolí a neplýtvat jídlem

11. říjen 2017

I ve velkoměstě můžete podporovat dobré sousedské vztahy a znát lidi z okolí. A výborným spojovatelem je jídlo. Už to budou tři roky, co Vesna Hájková vytvořila facebookovou skupinu Sousedské vaření Letná. Motivace byla čistě osobní, hledala způsob, jak zajistit zdravou stravu pro svého syna po operaci. Vznikla tak komunita lidí, kteří si pomáhají s vařením, schází se u společných večeří, nabízejí ostatním za symbolickou cenu své výpěstky nebo přebytečné porce od oběda.

„Mě moc bavilo tvořit různé podněty fungování a organizovat akce. Vyskytly se tam i komické momenty, když jsme zjistili, že ne každý je ochoten přijít do cizí domácnosti, jíst z cizího talíře a podobně. Ale i to bylo účelem, sjednotit různé povahy a podpořit lidi k větší toleranci vůči sobě," popisuje začátky zakladatelka. Dnes už má skupina přes 550 členů a je na každém, jak moc aktivní bude. Díky nápadu Vesny Hájkové tak vznikají podobné komunity i v jiných částech Prahy. www.facebook.com/groups/1513923168868178

Sousedské vaření a stolování
Když se vám ráno objeví u hlavního vchodu snídaně
autor:
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.