Strahovský stadion, místo, kde se konala přehlídka k Hitlerovým narozeninám a koncertovali třeba Rolling Stones

Na západní straně Petřínského vrchu se rozkládá Strahov. Objevíte tu klášter, studentské koleje a několik sportovišť. Z nich největší, původně sletový, je Strahovský stadion. Ten patří mezi největší stadiony na světě. Vejde se na něj 9 fotbalových hřišť. V roce 2003 byl zapsán do seznamu kulturních památek ČR.

Kdysi tu bývaly pískovcové a opukové lomy. Pak popraviště, rasovna a před první světovou válkou zde vyrostlo vojenské cvičiště. V roce 1926 byl podle návrhu architekta Ludvíka Čížka na Strahově vybudován stadion pro VIII. Všesokolský slet. Střední část sletiště byla projektována pro 14 400 sokolů, stadion měl kapacitu 133 tisíc diváků (ale 6. července 1926 se jich tam údajně vměstnalo 160 tisíc). V průběhu dalších desetiletí byl stadion rekonstruován a dostavován.

Na Strahovském stadionu se kromě všesokolských sletů konalo veřejné vystoupení členů katolické jednoty Orlové, na komunikaci obkružující stadion zase motocyklové a automobilové závody. Za války, v roce 1939, tu proběhla velká vojenská přehlídka u příležitosti Hitlerových padesátin. Od roku 1955 do roku 1985 se na Strahově konaly spartakiády. Na počátku 30. let velký stadion prošel zásadní přestavbou podle projektu architekta Aloise Dryáka. V roce 1961 byla rekonstruována východní tribuna v takzvaném bruselském stylu. V 90. letech a také na začátku nového tisíciletí se na Strahově pořádaly koncerty slavných kapel. Strahovský stadion v současnosti využívá AC Sparta Praha, je tu 7 fotbalových hřišť normálních rozměrů, z nich jedno s umělým trávníkem. A jedno hřiště na minifotbal, také s umělým povrchem.

Vedle stadionu stojí monumentální výdechové věže Strahovského tunelu. Vznikly podle návrhu architekta Jiřího Trnky (syna slavného otce stejného jména, malíře a kreslíře). Sportovce sem kdysi vozily trolejbusy. Poslední trolejbus v pražské MHD vyjel právě na Strahov 15. října 1972.

Strahovský stadion - pohled na tribunu a prezidentské lóže
Strahovský stadion - televizní věže sloužily pro kamery na celkový pohled, postaveny byly ve 30. letech ve stylu funkcionalismu
Strahovský stadion
Spustit audio