Strašidla Pražského hradu

Co se stane, když se vám na Hradě zhmotní Bílé zjevení? Prahou křížem krážem se můžete toulat po zajímavých místech, ale taky po stopách pražských pověstí. Třeba budete mít štěstí a ze zdí přeplněných příběhy vystoupí některé z přízraků, zjevení, duchů nebo strašidel. Filip Jan Zvolský z Muzea pražských pověstí a strašidel poví, kdo se zjevuje na Hradě.

„Ve Zlaté uličce a ve Starém purkrabství straší skřítkové, o kterých psal i Karel IV. ve svém životopise Vita Caroli. Bůžkové místa, škodolibí a zlomyslní skřítci, střeží posvátná místa starých pohanů. Na Hradě se objevuje také Bílé zjevení. A k němu se vážou dvě pověsti.

Na svatovítské věži býval zvoník, který rád do noci popíjel. Jednou se vracel domů ochmelen. Protože v opilosti nechtěl stoupat až do bytu nad zvony, ustlal si dole v kapli. Sotva však usnul, ze snu ho probudila nezvykle bílá záře a zjevila se postava v bílém rouchu. Bylo to bílé zjevení, které střeží katedrálu a napomenulo ho, že si troufá vstoupit opilý do posvátných míst, a že jestli tak učiní ještě jednou, zle se mu povede. Zvoník rychle prchl z kostela. Když se pak ráno vzbudil u přítele, kam se ze strachu uchýlil, měl místo černých vlasů hlavu celou šedivou.

Patrně táž bílá postava se zjevila i na podzim roku 1753. Tehdy stál na Hradě na stráži vojín. O půlnoci uviděl, jak se v chrámu rozsvítila světla, a rovněž slyšel, jak se rozezněly varhany. Ze dveří chrámu vyšla vysoká postava v dlouhém bílém šatu s vlečkou a šla přímo k němu. Voják na ni zavolal: Stůj, kdo tu?, ale postava mu k nohám hodila hrst pšenice a vrátila se do chrámu. Následující noc jinému vojákovi za stejné situace hodila pod nohy hrst stříbrňáků. Třetí noc stál na stráži voják trochu bázlivý a na zjevení vystřelil. To mu kulku hodilo zpět pod nohy. A tak se stalo, že další rok byla velká úroda, napřesrok hojnost peněz a třetí rok vypukla sedmiletá válka,“ vypráví Filip Jan Zvolský, autor knihy Tajemství pražských půlnocí.

Spustit audio