Tip na víkend: Výšlap na Petřín a Muzeum hraček

Seriál Prahou křížem krážem vás zavede na Petřín. Lanovkou nebo pěšky, jak se vám bude chtít, vystoupáte s námi k rozhledně. Ta byla zhmotněným snem českých turistů, kteří navštívili Paříž. Okouzleni Eiffelovkou chtěli mít něco podobného i u nás.

V zrcadlovém bludišti se zasmějeme vlastním karikaturám. Věděli jste, že Petřín je už druhé místo v Praze, na kterém se budova bludiště uvelebila? V závěru týdne zajdeme do muzea plného plyšových medvědů, panenek, autíček, vláčků, lodí, ale i takových specialitek, jako jsou domečky na cvrčky nebo domácí automaty na tabulky čokolády. Navštívíme Muzeum hraček.

Petřínská rozhledna

Na rozhlednu vystoupáme po 299 schodech. S nikým se nesrazíme, protože jedno schodiště vede nahoru a druhé dolů. Pro koho je i pár schodů příliš, nemusí zoufat. Uvnitř tubusu rozhledny jezdí výtah, který ho pohodlně dopraví na obě plošiny. Horní v 55 a dolní ve 20 metrech.

Stavba rozhledny byla zahájena 16. března 1891. Slavnostního otevření se dočkala už 20. srpna téhož roku.

Areál Pražského hradu, Malá Strana, Vltava

Začátkem července 1938 vypukl na vrcholu rozhledny požár. Od roku 1953 až do roku 1992 sloužila věž jako televizní vysílač. Dnes se z rozhledny – jak napovídá název – především rozhlížíme po kraji. Kromě architektonických perel metropole za jasného počasí uvidíte na severu Říp a České středohoří, na severovýchodě masiv Krkonoš. Pohled jihovýchodním směrem uzavírají Brdy.

Zrcadlové bludiště na Petříně

Druhé zastavení nás zavede k „sousedům". Hned vedle rozhledny stojí nízká věž. Za dobu její existence je to už druhé místo, na kterém se „krčí“. Původně byla totiž pavilonem Klubu českých turistů na pražské Jubilejní zemské výstavě v roce 1891.

Stála v blízkosti nároží Průmyslového paláce. Po celou dobu výstavy sloužil u brány stylově oblečený vrátný, takzvaný fortnýř. V gotickém oblečení s halapartnou, lucernou a klíči. O rok později byla stavba přemístěna na Petřín, vedle rozhledny.

Podoba bludiště má evokovat někdejší vyšehradskou branskou věž Špička

Budova má připomínat podobu někdejší gotické vyšehradské brány zvané Špička, postavené ve druhé polovině 14. století Karlem IV. V prostředním sále se nachází dioráma znázorňující boj studentů se Švédy na Karlově mostě roku 1648. V obou bočních sálech pavilonu byla v průběhu let nainstalovaná zrcadla. Vpravo procházíte zrcadlovým labyrintem. Místnost vlevo, která má evokovat románský sál, je od roku 1911 vybavena různě vydutými zrcadly. Odtud se denně ozývají salvy smíchu a nepřestávají cvakat spouště fotoaparátů.

Muzeum hraček na Hradě

Půjdete-li Jiřskou ulicí na Pražském hradě směrem k Černé věži, po levé ruce minete zeď s bránou. Uzavírá nádvoří Nejvyššího purkrabství. Sídlo kastelánů a později purkrabích stálo v těchto místech prý už v době románské. Ve 14. století sloužil purkrabský dům jako dočasné obydlí příštího krále a císaře Karla IV. V současnosti tu sídlí Muzeum hraček.

Zakladatelem muzea je Ivan Steiger, karikaturista, ilustrátor, malíř, spisovatel a režisér, který od roku 1969 žije a působí v Německu. Hračky začal sbírat po roce 1980, o tři roky později otevřel jejich muzeum v Mnichově a od roku 1994 je sbírka hraček přístupná také v budově Nejvyššího purkrabství.

Domácí automaty na čokoládu, výška asi 15 cm

Nejstarším exemplářem v Muzeu hraček je 2 tisíce let stará panenka z Kréty – kost ovinutá kousky látky. Muzeum v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu je otevřeno denně od 9,30 do 17,30 hodin.

Seriál Prahou křížem krážem o Petřínské rozhledně a Muzeu hraček jsme vysílali v týdnu od 23. 2. do 1. 3. 2015. Jednotlivé díly najdete v audio archivu pořadu.

Spustit audio