Toužíte po klidu? V pražských čajovnách ubíhá čas pomaleji

Čajovnám patřila především 90. léta minulého století. Hlad po všem novém a touha Čechů po exotice přiměla milovníky čaje k otevření prvních podniků. Dnešní doba kavárenská vyhovuje rychlému tempu nejen pražského života, vypití kávy je otázkou několika minut. Zákazník střídá zákazníka, kavárny jsou stále plné, byznys jede na plné obrátky.

Filozofie čajoven přichází z jiného světa. Čas tu plyne po vzoru kultur zemí, odkud pochází, úplně jinak. Velmi, velmi pomalu. Posezení kratší než půl hodiny nemá význam. Mnohé z čajů snesou dva až tři nálevy, takže taková dvouhodinová čajová seance není nic výjimečného.

Ačkoliv čajoven v Praze od 90. let výrazně ubylo, v poslední době vznikají zase nové. Proč, když zisky v porovnání s kavárnami nejsou nijak ohromující? Když někteří majitelé čajoven dokonce tvrdí, že mají co dělat, aby si jejich podniky vůbec vydělaly na provoz?

Dharmasala - Karlín

„Čajovnu jsem chtěl založit už hodně dávno. Čaj piju dlouho a cestoval jsem po zemích, kde čaj pěstují. Mojí motivací bylo něco vrátit čajové kultuře, která mi v Čechách přijde fascinující,“ říká Jan Kulveit, fyzik a vědec, který čajovnu Dharmasala v Karlíně otevřel se svými společníky jako sociální podnikání, kde není největší motivací zisk.

A Maze In Tchaiovna a U Legionáře – Dejvice

A Maze In Tchaiovna

S poněkud odlišným konceptem přicházejí nové čajovny v Dejvicích. Anglicko-český název A Maze In Tchaiovna potěší luštitele hádanek. Dvojí význam názvu zve jednak do „bludiště v čajovně“ a zároveň do „úžasné čajovny“. „Fascinovaly mě tajné dveře v jednom malém hradu u Edinburghu, který vlastnil můj strýc. Máme také se ženou rádi Letopisy Narnie. I u nás tedy skříněmi můžete projít do jiného světa,“ usmívá se majitel, napůl Čech a napůl Skot, Andy Fell. A Maze In Tchaiovna je také místem různých kulturních akcí a workshopů, třeba kreslení.

„My jsme chtěli, aby každý, kdo k nám přijde, na chvíli vypnul v tom rychlém čase a zažil svůj vlastní sen o první republice,“ vysvětluje koncept čajovny U Legionáře její majitel Jiří Nenutil, profesí historik. Dodává, že ne náhodou sídlí v Eliášově ulici pojmenované po generálu Aloisi Eliášovi, který měl bratra legionáře. Čaj tu podávají gruzínský, slazený buď tradičně džemem, nebo, možná trochu překvapivě, s polskou mléčnou karamelou.

Pod stromem čajovým

Dobrá čajovna a Pod stromem čajovým – Václavské náměstí a Vinohrady

Klasika, která nestárne. Dobrá čajovna je dnes nejstarší čajovnou v Praze, přežila všechny nesnáze a dodnes nemá o zákazníky nouze. Bylo to 1. června 1993, kdy nedočkaví milovníci čaje objednávali první oolongy, puerhy, zelené či bílé čaje.

„Na začátku to bylo nadšení lidí, kteří milovali čaj už před sametovou revolucí. Z nich se pak zrodila vlna obrovského nástupu obchodníků a čajařů 90. let, kteří nastavili bezkonkurenční českou čajovou kulturu, nemající nikde jinde obdoby,“ říká Hubert Hátle, majitel čajovny.

O něco mladší čajovna Pod stromem čajovým na Vinohradech spoléhá především na stálé zákazníky z okolí i z okruhu přátel a jejich rodin. A jaké je tajemství správné přípravy dobrého čaje? To si můžete poslechnout od čajovníka Michala Kotmela v našem seriálu Prahou křížem krážem, který pro vás připravil Václav Müller. Odvysílané díly najdete v našem archivu.

V čajovně Dharmasala
čajovna Pod stromem čajovým
Čajová plantáž v Malajsii
Spustit audio