Toužíte po klidu venkova? Jeďte do Starých Bohnic

Jen kousek za lesem paneláků bohnického sídliště se skrývá malebná víska s hezkou návsí, statkem, kostelem a dokonce zámečkem. Spojením dvou velkých statků zde také na začátku 20. století vznikla unikátní léčebna pro choromyslné, dnes psychiatrická nemocnice Bohnice.

Jednou mi cizí člověk na stanici metra Vltavská přistrčil vetchou, poněkud zmatenou stařenku, která nemohla trefit do Bohnic. Vzal jsem tedy milou paní pod svá ochranná křídla a navedl až na autobus v Kobylisích. Ovšem tam bylo potřeba lokalizovat přesnější cíl. „ A kam přesně jedete?“ „No přece do Bohnic!“ Odvětila laskavě, leč se zřetelnou stopou sarkasmu. Až v tu chvíli mi došlo, že mám zřejmě před sebou pacientku nemocnice, vracející se zpátky z vycházky.

Bohnická léčebna je tak proslulá, že se stala jediným symbolem pro severní část Prahy 8. A to je velká škoda.

Bohnice mají co nabídnout především Pražanům, kteří zahoří touhou po české vsi. Centru Starých Bohnic dominuje historický statek Vraných. V současné době je, díky občanskému sdružení Bohnice žijí, otevřený veřejnosti. V tamním komunitním centru se navíc děje hodně zajímavých akcí pro rodiny s dětmi i pro dospělé. Stále můžete stihnout něco z červnového programu, centrum ale naplno svoji činnost rozjede po prázdninách.

Pohnutou historii má kostel sv. Petra a Pavla. U jeho posvěcení byl s největší pravděpodobností i český král Vladislav I., který pak úspěšně bojoval po boku císaře Friedricha Barbarossy. Návštěvu krále Vladislava si v Bohnicích připomínají průvodem každý rok, koncem května při Starobohnickém posvícení.

kostel sv. Petra a Pavla v Bohnicích

Ještě starší příběh můžeme vystopovat v osadě Zámky, kde se nacházelo pravěké hradiště řivnáčské kultury. V 19. století tam samotný Alfred Nobel otevíral první dynamitku na českém území. Dnes jsou Zámky známé psím útulkem a také jako příjemné místo u vody, kde se na asfaltovém chodníčku podél Vltavy prohánějí cyklisté a in-line bruslaři.

Po Starých Bohnicích vás v týdnu od 16. do 22. června provedl Václav Müller. Poslechněte si seriál z našeho audio archivu.

Spustit audio