V jedné se bydlelo, na jinou si můžete sáhnout. Románské rotundy najdete v centru Prahy

Rotunda svatého Martina, svatého Longina a rotunda Nalezení svatého Kříže. Tři románské rotundy objevíte v širším centru Prahy. Jednu z nich těsně objímá zástavba, další leží mezi dopravními tepnami metropole a všem třem hrozilo v průběhu staletí zbourání a zároveň sloužily nějaký čas jako skladiště. Nebo dokonce bydliště.

Rotunda svatého Martina na Vyšehradě je nejstarší z nich. Postavená byla za panování prvního českého krále Vratislava, tedy ve druhé polovině 11. století. Později sloužila jako prachárna, skladiště a jeden čas se tu dokonce bydlelo. Dnes je rotunda v majetku Vyšehradské kapituly.

Rotunda svatého Longina, v malém parčíku mezi školou a hotelem, a taky mezi dopravními tepnami Ječnou a Žitnou ulicí, je nejmenší a druhá nejstarší ze tří rotund. „U rotundy se nacházel hřbitov,“ popisuje historik Martin Pitro, „kam byli pohřbíváni poutníci, kteří zemřeli během oslav svátku Kopí a hřebů Páně na dnešním Karlově náměstí. Poutníků, účastnících se svátků, bývaly desetitisíce.“

Rotunda Nalezení svatého Kříže stojí pár kroků od Národního divadla v objetí obytných domů. Byla vybudovaná patrně v první polovině 12. století na důležité obchodní cestě, která vedla z Vyšehradu k vltavským brodům.

Nejstarší pražskou rotundou je rotunda svatého Martina na Vyšehradě
Při výstavbě ulice Na Rybníčku měla být rotunda zbouraná, zásluhou Společnosti Národního muzea se tak nestalo
Rotunda Nalezení svatého Kříže stojí pár kroků od Národního divadla, v objetí obytných domů
Rotunda svatého Longina, v malém parčíku mezi školou a hotelem
Spustit audio