V Ungeltu, klidném koutě v centru Prahy, bývávalo hodně veselo

Mezi kostelem svatého Jakuba a Panny Marie před Týnem vznikl ve středověku opevněný kupecký dvorec, kde se vybíralo clo – ungelt. Od zbytku města byl oddělen příkopem a zdí. Zboží všeho druhu sem proudilo z celého světa. Dnes tu stojí 18 domů, každý jiný, a tvoří malebný a klidný kout. A to tady dřív bývalo hodně veselo!

Tisíce kupeckých vozů z různých zemí světa sem přivážely nepřeberné množství zboží: kovy a nerosty (zlato, stříbro, měď, olovo, cín, jantar, ledek, sůl, síra), nářadí, příze a plátno, látky vlněné a hedvábné, kožešiny, zboží skleněné, koberce, živý dobytek, máslo, lůj, rybí tuk, olej, barvy, vosky, papír, knihy, peří, vlnu, cukr… A taky kuchyňské potřeby a lahůdky, jižní ovoce, nápoje a množství ryb, říčních i mořských, sušených a uzených. Každý, kdo překročil práh kupeckého dvora, požíval plné ochrany krále, za což musel platit poplatek. Večer tady bývalo veselo, kupci zapíjeli své obchody a vyprávěli novinky z dalekých zemí. Proto je znám taky název Veselý dvůr. Největšího rozkvětu zažil Ungelt za Karla IV. a za Václava IV. Kupci zde byli velmi spokojeni, mnozí se tady usadili natrvalo. Týnský dvůr, Týn nebo Ungelt je jedním z historicky nejvýznamnějších míst v Praze.

Ungelt neboli Týnský dvůr najdete za Týnským chrámem, kousek od Staroměstského náměstí
Východní vstup do Týna, od kostela svatého Jakuba
Ungelt byl ve středověku centrem mezinárodního obchodu
Granovský palác s arkádovou lodžií, jeden z nejzachovalejších renesančních skvostů Prahy
Kostel svatého Jakuba u jednoho ze vstupů do Ungeltu
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.