Velká bitka, provalená nevěra nebo romantické seznámení. V lázních Malá Chuchle bývalo živo!

Malá Chuchle leží na jižním okraji Prahy. Bývalé lázně, poté oblíbený cíl výletů Pražanů, se opět dostaly do hledáčku turistů. Jsou tu 2 cyklostezky, přírodní rezervace nebo minizoo. A děly se tu věci!

V červnu roku 1881, v době vyhrocených vztahů mezi pražskými Němci a Čechy, zvlášť mezi vysokoškolskými studenty, došlo v místní restauraci ke střetu. Jak zmiňuje kolega Josef Veselý v Toulkách českou minulostí, cituji: „27. června spolek Austria uskutečnil výlet parníkem do restaurace v Malé Chuchli. Česká mládež tam vtrhla a došlo k regulérní bitvě, při níž se za zpěvu Kde domov můj a Wacht am Rhein převracely stoly a lítaly půllitry.“

V té době už byla léčivost pramene zpochybněná a z Malé Chuchle se stalo oblíbené výletní místo. Pluly sem po Vltavě parníky, stavěl tu vlak, pražská smetánka do Malé Chuchle cestovala autem, fungovalo tu několik výletních restaurací, kde si Pražané dávali v neděli dostaveníčko. Kdysi sem jezdíval i Jaroslav Vrchlický. Jeho pobyt zde byl ale poznamenán tím, že se tu provalila aféra jeho manželky s hercem Jakubem Seifertem. Takže, nedivme se, Vrchlický na Malou Chuchli nerad vzpomínal. U pramene nad obcí se seznámila Magdalena Dobromila s budoucím manželem Janem Aloisem Sudipravem Rettigem.

Zde bývala lázeňská restaurace
Kdysi do Malé Chuchle po Vltavě připlouvaly parníky
Bývalá kuželna
Spustit audio