Věž ve věži, to je Jindřišská věž na Senovážném náměstí

Jindřišská věž, vysoká téměř 66 metrů, bývala zvonicí kostela svatého Jindřicha a svaté Kunhuty. Stála na Senném, nyní Senovážném náměstí. Zvonice, nejprve dřevěná, později kamenná, byla postupně osazena 10 zvony. Z historických se dochoval jen jeden. Shodou okolností je to zvon nejstarší, Maria, litý v roce 1518 v dílně zvonaře Bartoloměje z Nového Města. Váží 723 kilogramy a jeho průměr je 101 centimetr.

Zvonice byla postavena v gotickém slohu v letech 1472 – 1476. I s okolními pozemky patřila do majetku řádu Křižovníků s červenou hvězdou. O sto let později byly na věž umístěny hodiny. Po stranách ciferníku si dodnes můžete prohlédnout znaky Starého a Nového Města a zemí Koruny české. V roce 1648, při obléhání Prahy Švédy, sloužila věž jako útočiště obránců a byla pobořena švédskou dělostřelbou. K dalšímu dělostřeleckému poškození došlo v roce 1757, kdy po bitvě u Štěrbohol oblehla Prahu pruská vojska. V roce 1801 nevydržela střecha nápor vichřice.

Ke konci 19. století byla věž neogoticky přestavěna podle návrhu architekta Josefa Mockera. Po rekonstrukci dosáhla výšky 65,7 m a stala se nejvyšší volně stojící zvonicí v Praze. „V roce 2002 byla dokončena unikátní vestavba nových pater a výtahu v útrobách věže. Zcela se podřídila požadavkům památkářů, a tak se železobetonová samonosná konstrukce vůbec nedotýká kamenného zdiva původní zvonice. Vznikla tak ‚věž ve věži‘,“ popisuje kastelánka Lucie Dolfi.

Výtahem nebo pěšky po schodech můžete vystoupat až do desátého patra. Ze zdejší vyhlídky budete mít Prahu jako na dlani. Poslechnete si zvonkohru o 10 zvonech od zvonaře Petra Rudolfa Manouška s 1152 naprogramovanými melodiemi. Prostor pod původním dřevěným krovem bývá využíván k literárním večerům a dalším kulturním akcím. V 6. patře je umístěná expozice Pocta Jindřišské věži a ve 4. patře Muzeum Pražských věží. Galerie ve třetím patře se věnuje nejen mladým umělcům. V dalších patrech jsou kavárna, toalety nebo restaurace, kde, máte-li dostatek odvahy, můžete poobědvat třeba přímo pod původním zvonem Maria.

Vchod do věže, vpravo kostel svatých Jindřicha a Kunhuty
V podkroví Jindřišské věže se lze nechat oddat
Pohled z vyhlídky v desátém patře Jindřišské věže
Schodiště, výtah i jednotlivá patra jsou vestavěna do původní kamenné věže, je to takzvaná věž ve věži
Spustit audio