Vila na Kampě ožívá osobností Jana Wericha

První písemná zmínka o domě číslo popisné 501 na ostrově Kampa pochází z roku 1580. Podle způsobu zdění ve sklepení by však mohl být ještě starší. Po renesanční přestavbě v 17. století dům sloužil jako koželužna. Ta byla zrušena v roce 1725, kdy budova přešla do vlastnictví šlechtického rodu Nosticů, kteří dům přenechali k užívání českému buditeli a představiteli první generace národního obrození Josefu Dobrovskému.

Ještě v 19. století byl dům upraven v klasicistním stylu podle návrhů Ignáce Palliardiho. Po roce 1918 vila přešla do vlastnictví státu. V roce 1945 se nejslavnějším nájemníkem stal herec, divadelník, autor knih a textů písní Jan Werich, který se na Kampě usídlil hned po návratu ze Spojených států. Na kouzelném místě mezi Vltavou a Čertovkou pak zůstal až do své smrti v roce 1980.

Dům těžce zasažený povodněmi v roce 2002 čekal na kompletní rekonstrukci až do roku 2015, kdy objekt získala do pronájmu Nadace Jana a Medy Mládkových. Veřejnosti je Werichova vila otevřena od 30. června letošního roku.

Werichova vila se otevírá
Museum Kampa
Museum Kampa
Werichova vila
Spustit audio