Vitrína na kolečkách i zvuky v díře. Objevte pražské nezávislé galerie

Vznik, vývoj i zánik alternativních galerií ve veřejném prostoru po celé republice mapuje historička umění a kurátorka Lenka Sýkorová. Galerie zřizované samotnými mladými umělci vznikaly na tak neobvyklých místech, jako je třeba stará benzinová pumpa u Slaného, bývalý hornický důl u Kladna, nebo výloha v obchodu potravin v Brně.

Asi nejkurióznější Galerie v peněžence se celých 14 měsíců, mezi lety 2011 a 2012, stěhovala mezi pražskými a brněnskými studenty umění.

Společným jmenovatelem těchto snah je myšlenka prezentace současného mladého vizuálního umění bez omezení ze strany velkých institucí či podporovatelů. Podrobnosti uvádí Lenka Sýkorová na webu www.actiongalleries.info

Galerie Altán Klamovka

Lenka Sýkorová ale není jen pozorovatelkou a komentátorkou uměleckého dění. Od roku 2004 je kurátorkou Galerie Altán Klamovka. Novogotický altánek z roku 1820 v parku Klamovka o ploše 12 metrů čtverečních se asi trochu překvapivě stal významným výstavním prostorem mladých grafických designerů, fotografů a multimediálních výtvarníků.

35 metrů čtverečních

Galerie 35m2 v ulici Víta Nejedlého

O něco větší prostor než smíchovská Klamovka má žižkovská Galerie 35M2. Ve skutečnosti je o něco menší. Dvě malé místnosti se uvolnily přestavbou dílny v přízemí činžovního domu v ulici Víta Nejedlého. Kurátoři Michal Pěchouček a Petra Steinerová galerii provozují od roku 2006 a letos budou pořádat výstavu s pořadovým číslem sto.

Prokopka

Zajímavý prostor zabírá jiná žižkovská galerie, Prokopka. Stala se totiž součástí stejnojmenného hotelu. Kurátorku Markétu Vlčkovou v roce 2011 oslovilo vedení hotelu, aby vhodně zvolenými výstavami oživila stroze vyhlížející jídelnu.

Školská 28 a galerie Díra

Komunikační prostor Školská 28 se trochu ukrývá na dvoře novorenesančního nájemního domu U rytířů ve Školské ulici

Galerie nezávislé svým charakterem najdeme i v centru Prahy. Komunikační prostor Školská 28 se trochu ukrývá na dvoře novorenesančního nájemního domu U rytířů ve Školské ulici, nedaleko Václavského náměstí. Tam, kde teď stojí galerie, byla původně kovodílna. V roce 1999 byla budova zrekonstruována do stávající podoby Linhartovou nadací a otevřena pro veřejnost jako multifunkční prostor pro neziskové kulturní a umělecké aktivity.

Školská 28 se otevírá i širší veřejnosti v podobě různých doprovodných akcí, včetně workshopů pro děti. Některé výstavy daleko přesahují rámec výlučně umělecké tvorby. Například témata Včelařství a Slušovice přilákala i lidi, kteří by jinak do galerie nepřišli.

V současné době se umělci ve Školské zaměřují na práci s experimentální hudbou a se zvukem vůbec. Jedním z posledních počinů je galerie Díra. Stačí si přinést sluchátka, zapojit do Díry a poslouchat.

Ukradená galerie

Když někde v Praze krátce před devátou večer uvidíte skupinku mladých lidí a jeden z nich před sebou potlačí rudlík s neobvyklým nákladem, dost možná zažijete vernisáž pod širým nebem. Alespoň takhle zakladatel projektu Ukradená galerie Artur Magrot naposledy vezl vitrínu s kresbami pozapomenutého umělce Václava Mezery na Řezáčovo náměstí v Holešovicích.

Experimentální streetartový projekt Ukradená galerie vznikl v roce 2010 v Českém Krumlově. Brzy se rozšířil do dalších, nejen českých, ale i evropských měst. Výstavy ve vitrínách navštěvují lidé v Linci, Drážďanech a třeba také i v portugalském Lisabonu.

V Praze vystavují každý čtvrtek v 21:00 dílo nového umělce. Upřesnění vernisáží pod širým nebem najdou zájemci na facebooku projektu.

V rámci cyklu Prahou křížem krážem navštívil nezávislé pražské galerie Václav Müller. Poslechněte si všechny reportáže z našeho audio archivu.

Ukradená galerie - kresby pozapomenutého umělce Václava Mezery
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.