Z Jindřišské věže až do Muzea Karla Zemana

Seriál Prahou křížem krážem nás opět provedl sedmi zajímavými místy v metropoli. Průvodkyní nám byla Jolana Nováková.

Jindřišská věž

Jindřišská věž, vysoká téměř 66 metrů, byla zvonicí kostela svatého Jindřicha a svaté Kunhuty. Stála na Senném, nyní Senovážném náměstí v Praze. Zvonice, nejprve dřevěná, později kamenná, byla postupně osazena 10 zvony. V roce 2002 byla dokončena unikátní vestavba nových pater a výtahu v útrobách věže. Železobetonová samonosná konstrukce se vůbec nedotýká kamenného zdiva původní zvonice. Vznikla tak ‚věž ve věži‘.

Poslechněte si

Požáry v Řeporyjích

Národní přírodní památka Požáry se rozkládá na ploše 2,71 hektaru v Praze – Řeporyjích. Jde o dva bývalé vápencové lomy, štolu, která je spojuje, a tunel pro úzkokolejnou malodrážku. Ta sloužila k dopravě těženého vápence z lomu k železnici Praha – Rudná. Požáry jsou významným nalezištěm zkamenělin. A to nejdůležitější – jsou mezinárodně uznaným stratotypem. Což je geologická lokalita, která definuje standard (typický sled vrstev), které odpovídají konkrétním historickým geologickým obdobím. Na celém světě je stratotypů asi 7 desítek, z toho v Česku 3.

Poslechněte si

Nový Hrad u Kunratic

V Kunratickém lese si můžete prohlédnout zbytky kdysi významného královského sídla. Hrad nechal zbudovat český a římský král Václav IV. Stavba byla zahájena v roce 1411, Václav zde zemřel o osm let později. V roce 1421 hrad padl do rukou husitů. Stál tu v celé své kráse pouhých 10 let!

Poslechněte si

Štefánikova hvězdárna na Petříně

Byla vybudována v objektu strážnice, původně bastionu při Hladové zdi. Tu nechal postavit Karel IV. Hvězdárna je ale mnohem mladší. Česká astronomická společnost ji otevřela v roce 1928. Ve Štefánikově hvězdárně můžete v současnosti kromě jiného obdivovat více než 80 unikátních meteoritů, které byly nalezeny po celém světě. Tím největším je tunový meteorit Muonionalusta. V ‚muzeu meteoritů‘ jsou i takové unikáty, jako meteority pocházející z povrchu Měsíce nebo planety Mars.

Poslechněte si

Park Jezerka v Nuslích

Byl vybudován až po roce 1946. Využívá přirozený terén malého údolí v okolí bývalé usedlosti Šustrovka. Tam dnes sídlí divadlo Na Jezerce. V parku vyvěrá pramen známý jako Libušina lázeň, který napájí malé jezírko.

Hospodářská usedlost Šustrovka, původně vybudovaná v klasicistním stylu, byla počátkem 20. století přestavěná na výletní restauraci. V roce 1924 byl uvnitř budovy otevřen divadelní sál, v šedesátém osmém prostory domu převzala Československá televize. O sedm let později odtud k našim očím poprvé zamířil pořad Vysílá studio Jezerka. Po odchodu televize budovu ve výběrovém řízení získala Divadelní společnost Jana Hrušínského. Od roku 2003 tady odehrála už tři tisíce představení.

Poslechněte si

Kubistická kolonie domů pod Vyšehradem

Netradiční tvar oken činžovního domu, zkolaudován byl v roce 1914

Vila stavebního podnikatele Bedřicha Kovařoviče v Libušině ulici, trojdům v červeno-bílé barvě na Rašínově nábřeží nebo činžovní dům na nároží Neklanovy a Přemyslovy ulice, který postavil František Hodek. To jsou význačné kubistické stavby z pera architekta Josefa Chochola, které objevíte pod Vyšehradem. Nebudete sami, kdo v obdivu vzhlíží k ostrým hranám, průnikům ploch a krystalickým strukturám, k typickým prvkům českého kubismu, které jsou na zmíněných domech zřejmé. Světově unikátní hnutí se zrodilo v Praze okolo roku 1910.

Poslechněte si

Muzeum Karla Zemana

Na létajícím stroji proletíte nad krajinou, až vám budou vlát vlasy. Zkusíte řídit ponorku z Vynálezu zkázy, v potápěčské helmě se zaposloucháte do zvuků moře, pokusíte se vylézt na ukradenou vzducholoď. Celoživotní dílo světově uznávaného filmového režiséra, výtvarníka, loutkáře, animátora a reklamního grafika, triky, kterými proslavil českou kinematografii, si prohlédnete právě v muzeu, které slaví třetí výročí otevření.

Poslechněte si

Spustit audio