ŠEDÁ EMINENCE

24. únor 2004

Slovní spojení šedá eminence můžeme čas od času slyšet nebo číst v médiích. Užívá se při referování o politice v souvislosti s nepříliš známými, nenápadnými lidmi v pozadí, kteří však mají velký vliv, kteří, ač nikým nezvoleni, rozhodují o podstatných záležitostech. Takoví lidé se v politice vyskytují ve všech dobách a ve všech režimech.

Než si povíme, proč se jim říká právě šedé eminence, vysvětlím, co vlastně znamená a jak vzniklo slovo eminence. Ve Slovníku spisovného jazyka českého se výraz Eminence vyskytuje s velkým E na začátku a je tam označeno jako titul kardinálů římsko-katolické církve. Dále jsou zde slova eminenc, eminence a eminencí, označená jako zastaralá, ve významu "nejlepší klasifikační známka na vysvědčení", a konečně ve slovníku najdeme přídavné jméno eminentní, které se užívá ve významu výrazný, význačný, mimořádný, zvláštní, vynikající. Všechna tato slova, a spolu s nimi také výraz prominent, pocházejí z latinského eminere, vynikat či vyčnívat. V základu latinského slovesa je podstatné jméno minae, které znamená výčnělky. Takže předepsané oslovení katolického kardinála slovy Vaše Eminence bychom do češtiny mohli přeložit slovy Vaše Vynikajícnosti či Vaše Vyčnívajícnosti. Ten titul zavedl kontroverzní papež Urban VIII. v 17. století. Nejprve ho protekčně dal svým dvěma synovcům, ale když se ostatní kardinálové bouřili, že jsou také vynikající, dostali nový titul rovněž.

Eminence je tedy kardinál, a to některé autory vede k tomu, aby první šedou eminenci hledali mezi kardinály. Je to špatná stopa a bohužel musím říct, že se po ní vydal i Slovník spisovného jazyka českého, který je jinak třeba právem pokládat za vrcholnou autoritu v jazykových záležitostech. V tomto případě se však mýlí, když píše, že šedá eminence se začalo říkat kardinálovi Richelieu. Slovník střílí těsně vedle, zapomíná, že tu jde o eminenci šedou, tedy šedě oblečenou, a to kardinálové v Richelieuově době věru nebyli, ti chodili v purpuru. V šedém hábitu kapucínů chodil Richelieův přítel Francois Joseph le Clerc du Trembly, prostý kněz, jinak známý jako Otec Josef. Tento přítel významného a nijak neskrývaného politika své doby byl člověk v pozadí, u něhož se sbíhaly všechny nitky evropské diplomacie za třicetileté války. On vymýšlel, tvrdě a chladně kalkuloval a pak radil Richelieuovi. Říká se, že právě Otec Josef svými intrikami způsobil pád, a tedy i smrt jednoho z nejmocnějších lidí té doby Albrechta z Valdštejna a že ten nenápadný kněz také způsobil, že ničivá třicetiletá válka trvala tak dlouho, což prý bylo v národním zájmu Francie.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.