Mourovatý

3. srpen 2004

Zase jednou musím konstatovat, že co odborník, to jiný názor. Tentokrát jde o původ slova mourovatý ve spojení platit jako mourovatý, tedy platit hodně, platit až příliš a k tomu dlouho. Někteří soudí, že toto mourovatý souvisí s kocourkem mourkem, tedy mourovatou, eventuálně mourovanou kočkou. Taková kočka má barvu do černa, nebo má černé pruhy a skvrny, vypadá jako špinavá, což je význam praslovanského marati, z něhož snad slovo mourovaný vzniklo. Do příbuzenstva slov mourovaný a mourek patří podstatné jméno mour, tedy uhelný prach, a také pošmourný - pošmourná obloha je jakoby špinavá. Takže kdo platí jako mourovatý, by podle této teorie platil jako mourovaný čili špinavý, eventuálně černý. Platil by tak dlouho, až by byl úplně švorc, což je z německého schwarz, černý.

Možné je však i to, že ten, kdo platí jako mourovatý, platí jako mouřenín neboli černoch, otrok, který se potřebuje z otroctví vyplatit, což stojí hodně peněz. Slovo mouřenín sice pochází z latinského Maurus, kterým se označovali severoafričtí černoši, ale v češtině došlo ke zkřížení tohoto slova se zmíněným mourovatý, tedy černý, špinavý. Tato druhá teorie je tedy dost podobná teorii první. Jazykovědec F. Trávníček obě teorie spojil, když - nesprávně - tvrdil, že slovo mour ve významu uhelný prach do češtiny přešlo z latiny, ze zmíněného označení mouřenínů latinským Maurus.

Michal Novotný

Třetí vysvětlení původu slova mourovatý v úsloví platit jako mourovatý je úplně jiné. Říká, že tu nejde ani o mour, ani o mouřeníny, ani o mourovaté, tedy špinavé, mourky, ale o mor, tedy o středověkou epidemii, jejíž pojmenování je blízce příbuzné se slovy umřít, umořit, smrt, mord, mrtvý. Původně se prý říkalo platit jako morovatý, přičemž slovo morovatý znamenalo "podezřelý z morové nákazy". Takoví "morovatí" lidé byli nemilosrdně odváženi z měst spolu s mrtvými... Pokud se z této jisté smrti nevyplatili. Stálo to hodně, člověk platil jako mourovatý kdekomu, ale občas tahle středověká korupce zachránila život.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka