Pešek

22. červen 2005

Včera jsem odpovídal na dotaz jedné posluchačky ohledně rodu a původu pojmenování pražské čtvrti a také stanice metra Pankrác. Posluchačka, která se podepsala jako Petra, měla ještě jednu otázku, zajímá ji, co je vlastně ten pešek v říkánce "Chodí pešek okolo..." Odpovím na otázku, co je pešek, a připojím i vysvětlení, jak tohle slovo vzniklo.

Na významy slov se vždycky dívám nejprve do Slovníku spisovného jazyka českého, tam je možné se poučit o obecně přijímaném, jaksi oficiálním, významu všech běžnějších českých slov, pokud jsou v našem jazyce dostatečně dlouho. Pešek takové slovo je, a tak si ve zmíněném slovníku přečteme: "pešek - druh hry na honěnou; obušek, s kterým se pří ní honí; hráč, který s takovým obuškem právě honí". Takže hra, obušek a hráč. Nevím, jestli tahle hra třeba při školním tělocviku ještě žije, já si na ni ze školy a ze Sokola někdy před padesáti lety pamatuju docela dobře. Obušek zvaný pešek vypadal podobně jako policejní pendrek, jen byl měkčí, delší a bílý. Je to určitě hra stará, Miloš Zapletal ve své Encyklopedii her píše, že už Karel Jaromír Erben v 19. století shromáždil dokonce několik variant doprovodných textů k této hře Na peška. V jedné se zpívá to známé "Chodí pešek okolo nedívej se na něho," v jiné "Tintěrovo jelito, kroupama je nabito..." K okolí Berouna se totiž pešku říkalo jelito.

Michal Novotný

Pokud jde o pojmenování hry, vysvětluje se ve dvou našich etymologických slovnících, v obou vlastně stejně. Václav Machek píše, že Jungmann má tohle slovo ve svém slovníku z Dobrovského a "ten je asi znal jako lidové". "Bude to," píše Machek trochu nejistě, "od Petr." Ve slovníku Holubově a Lyerově se říká, že slovo je "asi" z Petr a odkazuje se tam na karetní hru Černý Petr a také na výraz pierot. Nepochopil jsem, jak ten odkaz autoři přesně mysleli, zda jen tak, že Pešek je zdrobnělina od Petr, stejně jako Pierot je zdrobnělina od Pierre, nebo jestli naznačovali možnost, že francouzský šašek Pierot, tedy Petříček, má nějakou souvislost s eventuálním staročeským šaškem Peškem, tedy Petříčkem. Za jisté lze ale prohlásit, že pokud slovo Pešek opravdu je od Petr, prvotní nejspíš bylo pojmenování osoby, hráče, a od něho se stejným slovem pojmenoval i obušek a celá hra.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.