Pakatel

18. červenec 2005

Při pátrání po jazykovém původu slova pakatel se dostaneme do hodně vzdálených oblastí. Na univerzity a také mezi vynikající umělce, kteří v různých dobách bývali ozdobování titulem laureát. Ale také na nakládaných okurkách si při onom pátrání můžeme obrazně pochutnat.

Nejprve si ale přesně řekněme, co je to pakatel. Slovník spisovného jazyka českého říká: "malá, nepatrná peněžní částka", k tomu připojuje poznámky, že jde jednak o výraz hovorový, jednak že pochází z italštiny. Jako příklady použití slovník uvádí slovní spojení prodat, koupit za pakatel, je to za pakatel, směšný pakatel. Dále se v hesle pakatel ve Slovníku spisovného jazyka českého dočteme, že Neruda toto slovo používal v podobě bagatel a že u Mrštíků a u Němcové ho lze najit ve formě pagatel. S italským původem slova pakatel je to přesně takhle: do češtiny slovo přišlo z francouzštiny, tam ale slovo bagatelle, které znamená maličkost nebo hloupost, přišlo ze zmíněné italštiny, kde bagatella znamená drobnost. K tomu, jak vzniklo italské slovo bagatella, se za chvíli vrátím, teď musím upozornit, že kromě výrazu pakatel v češtině z italského slova vzniklo i tentokrát spisovné bagatela, maličkost, které se užívá poměrně málo, ale znají ho například muzikologové jako pojmenování drobných hudebních skladeb. Z něj vzniklé sloveso bagatelizovat, tedy zlehčovat, podceňovat, snižovat význam, znevažovat, se naopak používá poměrně běžně.

Michal Novotný

Ale slíbil jsem původ italského slova bagatella. S největší pravděpodobností prý jde o zdrobnělinu latinského slůvka baca, tedy bobule, zrnko vína. Takže bagatela je vlastně bobulka či zrníčko. A právě s bobulkou se dostaneme na univerzitní půdu. Ale to až zítra.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.