FABRIKA

2. prosinec 2003

Včera jsem mluvil o výrazech továrna a továrník, pocházejících ze slova tovar, které jsme překvapivě přejali ze slovenštiny, kam se dostalo z ještě překvapivějších končin, totiž z turkotatarských jazyků. Jen tak mimochodem jsem včera řekl, že variantami slov továrna a továrník jsou výrazy fabrika a fabrikant, která silně cítíme jako cizí slova. Ano, je to tak, přestože domácky znějící slova továrna a továrník pocházejí z jazyků, které mají s češtinou mnohem méně společného než latina, tedy zdroj slov fabrika a fabrikant.

Jistě i díky tomu, že jsou vnímána jako cizí, slova fabrika a fabrikant dnes nepoužíváme neutrálně, ale vždycky s nějakým expresívním záporným nábojem. Továrnu nazveme fabrikou, když chceme naznačit, že tam jsou špatné pracovní podmínky, že je to nelidská instituce. A když o něčem řekneme, že je to tam jako ve fabrice, říkáme, že se tam pracuje neradostně. Ostatně ani úsloví "hulí jako fabrika" silné kuřáky nechválí, slovem fabrika se tu naznačuje, že silné kouření není nic hezkého. Už včera jsem tu také říkal, že slovo fabrikant sloužilo levicovým a komunistickým publicistům výhradně jako nadávka. Fabrikant byl vykořisťovatel jako když ho vyšije. Kdyby pojídal nemluvňata, nemohl by se nikdo divit.

Přičemž původ slov fabrika a fabrikant je přinejmenším stejně úctyhodný jako původ velké většiny slov. Do češtiny přešly z němčiny, pokud jde o fabrikanta zcela beze změny, v případě fabriky jsme si k německému Fabrik přidali samohlásku a. Do němčiny se ta slova dostala z latiny. Fabrica tam byla dílna, protože fabricare znamenalo vyrábět.

I v češtině existuje slovo fabrikovat a i to má hanlivý význam. Když se řekne, že kdosi důkazy vyfabrikoval, myslí se tím, že jde o důkazy vyrobené dodatečně se zlým úmyslem, důkazy falešné. Takže jediným neutrálním slovem pocházejícím v češtině z latinského fabricare je podstatné jméno prefabrikát. Tímto slovem nikomu ani ničemu nenadáváme, jen jím označujeme v továrně předem vyrobený díl či dílec něčeho. Třeba stavební panel.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.