Hamburger

9. prosinec 2004

Dnes si promluvíme o oblíbeném a také u mnohých lidí pohrdaném jídle zvaném hamburger. V prameni, který obvykle používám, když hledám přesný význam slov, totiž ve Slovníku spisovného jazyka českého, hamburger nenajdeme. V šedesátých letech minulého století, kdy byl tento slovník sestavován, nikdo netušil, že se u nás tahle podivná americká potrava tak rozšíří.

Ve slovnících Nová slova v češtině a Co ve slovnících nenajdete už hamburger ovšem je. Píše se tam, že hamburger je "mletý řízek, z hovězího nebo drůbežího masa ve speciální žemli, s kečupem, majonézou ap". V jiné definici se místo řízku používá slovo placička a v ještě jiné se dodává, že je to placička "na způsob karbanátku". V encyklopedii Universum se v definici nepoužívá ani slovo řízek, ani placička, ale výraz plátek. Zajímavější ale je, že se tu uvadí výslovnost hembérgr. Což je výslovnost, která se jednak nepoužívá, jednak je v rozporu s výslovností, kterou předepisují jazykové slovníky, a která za třetí jakoby naznačuje původ slova hamburger z anglického ham, tedy šunka.

Michal Novotný

My Středoevropané jaksi sami od sebe víme, že slovo hamburger nepochází z ham, šunka, ale z pojmenování severoněmeckého přístavu Hamburku. Je to tak, máme pravdu. V otázce, jak přesně to se vznikem hamburgerů a jejich pojmenování bylo, se různí autoři tak trochu liší. Jedni říkají, že hamburgery byly v Americe pojmenovány německými či středoevropskými přistěhovalci jaksi na počet města Hamburk, jako vzpomínka na původní domov. Podle rozšířenější verze se toto jídlo opravdu začalo někdy koncem 19. století připravovat v německém Hamburku, Němcům však tenkrát moc nechutnalo, takříkajíc se chytilo až v Americe. Prvně se slovo hamburger prý objevuje v americké kuchařské knize v roce 1891 jako hamburger biftek. Zbývá ještě říct pár slov o samotném pojmenování německého přístavu. Středohornoněmecké ham znamená výběžek, zátoka, ohbí řeky, burg je německy hrad. Takže původní Hamburk byl hrad nad říční zátokou.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka