Hobby

30. červenec 2004

Hobby je činnost konaná ve volném čase, ze záliby, českým slovem koníček. Slovo jsme přejali z angličtiny, kde se jím označuje malý kůň, hříbě, a kromě toho i záliba. Hlavní otázka, která nás nad výrazem hobby napadne, zní: co má malý kůň, tedy koníček, společného s činností konanou ze záliby - s filatelií, pěstováním kedluben nebo s pátráním po původu slov.

Kveta Dašková v knížce Slova odjinud píše, že v angličtině jsou dvě synonyma: little horse, kterým se označuje jen zvíře, a hobby, které kromě toho pojmenovává i činnost ze záliby. A vznik výrazu hobby vysvětluje takto: " ..osudy slova hobby jsou spojeny se jménem slavného anglického zbojníka Robina Hooda, vlastně s jeho rodovým jménem, které existuje v podobě Robin, Robby, ale i Hobin, Hobby. V masopustních maškarních průvodech předváděli lidé s oblibou zbojníka Robina Hooda. Ten, kdo se za něho převlékal, musel mít i koně - tak jako proslulý zbojník. Nikoli živého, ale rovněž ,masku. Aby takový koník nebyl těžký, upletli ho z proutí a říkali mu Robbyho nebo Hobbyho kůň - hobby-horse. Časem se toto pojmenování přeneslo na dětského houpacího koně a snad ještě dřív na hračku - tyčku s hlavou koníka." Spojovacím prvkem mezi houpacím koněm a obecným pojmenováním činnosti ze záliby je ona nepřehlédnutelná vášeň, s níž se skoro každé dítě houpe na houpacím koni. Ten, kdo pěstuje nějakého koníčka, tváří a chová se stejně jako houpající se děti.

Michal Novotný

Dodejme, že do češtiny se spojení koníček a záliba dostalo z angličtiny přes němčinu. Tam mají výraz Steckenpferd, původně koník na tyči a dnes také koníček jako záliba. Ostatně i ve francouzštině se dětský koník spojuje se zálibou, i tam mají pro obé stejný výraz, a to slovo dada, z něhož v první polovině 20. století vznikl název avantgardního uměleckého směru dadaismu. Traduje se, že se to stalo náhodně, když jeden ze zakládajících básníků poslepu sáhl do slovníku a nahmátl zrovna slovo označující dětského koníčka a zálibu. Jiní dokonce říkají, že slovo dada vybrala na stránce slovníku kapka vody z kapátka.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka