Los

20. září 2005

Včera jsem tu mluvil o pozoruhodném českém slově hřebík, které v tomto významu existuje jen v češtině. Říkal jsem, že vzniklo z praslovanského žerbj, které - stejně jako například z něj vzniklé slovenské žreb - mělo význam los. Souvislost mezi losem a hřebíkem snad spočívá v tom, že staré slovanské žerbje měly podobu jakýchsi hůlek či třísek, a tím se velmi podobaly spojovacím prvkům, které se používaly ve stejné funkci jako dnešní hřebíky.

Česká varianta praslovanského žerbj v podobě hřebík se tedy stala pojmenováním spojovacích prvků a losy zůstaly bez domácího pojmenování, a tak naši předkové převzali slovo německé. To má určitě starý germánský původ, ale odborníci o něm nevědí nic moc přesného. Ve staré gótštině určitě existovalo příbuzné slovo hlauts, v angličtině se los řekne lot, ve staré franštině byl výraz hlot, z něhož vzniklo starofrancouzské lot a z něho pak přes italštinu a němčinu do češtiny přešel výraz loto, což je jednak pojmenování dětské hry, jednak loterie neboli jak se kdysi říkalo lotynky a ještě jinak lutrie. Pokud jde o loterii samotnou, ta je z německého Lotterie, které do němčiny někdy v 16. století přešlo z holandštiny, kde slovo loterij, vzniklo z germánského lot, podíl. Vzdělanější mezi námi vědí, že lot byla také staročeská, až do 19. století používaná jednotka váhy; tento lot ale s losy neměl nic společného. Také sice pocházel z němčiny, ale středohornoněmecké lot v tomto případě znamenalo závaží z olova, původně olovo samotné, což předchůdci dnešních Němců snad měli mít přímo od Keltů.

Michal Novotný

Na závěr řeknu ještě pár slov o losech jako zvířatech. Jejich pojmenování nijak nesouvisí ani s losováním, ani s olovem. Je to nejspíš staré indoevropské slovo; v jeho základu je prý stejný kořen elk- jako ve slovech jelen a laň.

Náměty, dotazy a připomínky mi můžete posílat na e-mailovou adresu michal.novotny@rozhlas.cz

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka